Hond Natuurlijk

Hond Natuurlijk Hondencentrum voor opvoeding, gedrag en gezondheid Bachbloesems)

- puppycursus, vervolgcursus, en funcursussen
- gedragsbegeleiding en advies
- natuurvoeding en de natuurlijke apotheek (o.a.

21/01/2025

Dit heb ik afgelopen week vaker besproken…

Dit leuke hulpje van de kerstman kwam vanochtend voor zijn 2e puppyles 😍
20/12/2024

Dit leuke hulpje van de kerstman kwam vanochtend voor zijn 2e puppyles 😍

20/11/2024

Weer een goed verhaal van de dames van De Lijn!

12/11/2024
Waarom pups bijten…
22/10/2024

Waarom pups bijten…

Puppy bijt zo veel!
Klopt als een bus! Pups bijten. Simpelweg omdat dat één van hun manieren is om met ons te communiceren.

Dat bijten moeten ze nog afleren. Maar iets afleren lukt pas wanneer je een alternatief aangeleerd krijgt. En een hond iets leren vraagt consistentie 😁. Oftewel volhouden en zo ontspannen en rustig mogelijk blijven begeleiden.

Hoe je dat bijtgedrag begeleidt?

🔝 Eerst de oorzaak achterhalen en dan pas
▶️ de juiste oplossing bieden.

We hebben een aantal oorzaken voor je op een rijtje gezet mét mogelijke oplossing:

1️⃣ Bijtremming aanleren:
De pup heeft nog niet geleerd hoe hard hij mag bijten
▶️ laat tijdens het spel weten dat het pijn doet. Hoge stem "auw" en stop meteen met spelen. Loop ook even weg. Probeer het na 5 minuutjes nog eens.
✳️Pro-tip✳️
speel niet met je handen maar altijd met een speeltje.

2️⃣ Vermoeidheid:
Veel happen en bijten en als een dolle door de ruimte rennen, geen rust kunnen vinden
▶️ Geef een nieuw kauwstaafje in de bench/ren. Negeer puplief verder. Die valt na het kauwen als een blok in slaap.
✳️Pro-tip✳️
Leg een deken over de bench. Dat is rustgevend.

3️⃣ Adrenaline:
Na een activiteit zoals een wandeling, spelen, een lesje hondenschool raast er nog adrenaline door het lijf van je pup. Hij heeft eerst een cooling down nodig (passieve activiteit) zodat de adrenaline wat kan zakken.
▶️ Komen we weer met dat kauwstaafje of strooi wat brokjes uit in de tuin/woonkamer. Neusgebruik en kauwen ontspant. Daarna rust.
✳️Pro-tip✳️
Geef puplief na een intensieve activiteit altijd even een cooling down. Zo leert hij zijn eigen energie beter reguleren.

4️⃣ Wil niet geaaid of vastgepakt worden:
Wij mensen zijn knuffel wezens. Honden niet (altijd).
▶️ Sommige honden houden van knuffelen. Maar niet allemaal of op elk willekeurig moment van de dag. De meeste honden draaien dan hun kop weg of lopen weg. Hele subtiele signalen om aan te geven geen behoefte te hebben aan een knuffel of aai zijn tongelen of beklikken. Pups zijn eerder geneigd om te gaan happen/bijten. Stop dan met aaien of vastpakken en laat puplief lekker met rust.
✳️Pro-tip✳️
Test eerst of jouw pup behoefte heeft aan aaien. Aai rustig over de borst. Trek vervolgens je hand weg. Komt hij naar jouw hand zonder te happen? Dan wil hij geaaid worden.

5️⃣ Honger, moet plassen of zich ontlasten:
Meestal icm springen. Het begin van zindelijkheid 😁
▶️ Loop met pup naar buiten en kijk of hij inderdaad moet plassen of zich ontlasten. Is hij al buiten geweest en moet hij nog eten? Dan is het de honger waardoor hij zich genoodzaakt voelt om zijn tanden in jou te zetten.
✳️Pro-tip✳️
Probeer een routine aan te houden met eten, plassen en ontlasten. Na iedere activiteit even naar buiten. Eten geven na 3 "wat grotere wandelingen" . Zo maak je het meer voorspelbaar voor jouw pup.

6️⃣ Last van tanden:
Pups wisselen tanden. En dat gaat altijd gepaard met pijn/ongemak.
▶️ Vul een Kong met echte Griekse yoghurt, klein stukje brood in het onderste gaatje van de Kong. En even in de vriezer. Kauwen en likken aan koude yoghurt verzacht de pijn.
✳️Pro-tip✳️
Geef voorlopig zachte speeltjes. Ook dat verzacht de pijn door er op te kauwen (je hebt vast nog wel een paar oude sokken liggen)

7️⃣ Andere pijn of ongemak:
Honden die niet lekker in hun lijf zitten, pijn hebben of ziek zijn kunnen dat ook uiten door te bijten.
▶️ Honden kunnen ons namelijk niet vertellen dat ze ergens last van hebben. Bijt pup wanneer je een bepaalde plek van zijn lijf aanraakt? Grote kans dat daar iets aan de hand is. Bijt hij van de één op de andere dag ineens veel meer en harder dan voorheen? Misschien speelt pijn of ongemak de hoofdrol. Een extra volledige controle door de dierenarts kan nooit kwaad. Deze achterhaalt de oorzaak en biedt een oplossing.
✳️Pro-tip✳️
Eén van de meestvoorkomende gevolgen van Giardia (parasiet) is veel bijtgedrag icm algehele rusteloosheid. Help pup eerst van de Giardia af (en een goed herstel van de darmen). Dan gaat dat bijten ook over.

Met onze 7 oorzaken en oplossingen krijg jij dat bijtgedrag prima onder controle!

En onthoud: honden hebben een grote kauwbehoefte. Geef ze minimaal 2x per dag een nieuw kauwbotje dat ze binnen 5 minuten op kunnen eten. Bij voorkeur gedroogde vlees/pezen/spieren/huid, dat is een stuk gezonder en werkt wél tegen tandsteen (in tegenstelling tot de dentastix).

Honden die niet voldoende in hun kauwbehoefte worden voorzien happen en bijten over het algemeen nog veelvuldig op menselijke onderdelen, meubilair, kledingstukken of schoenen.

Heel veel succes met het begeleiden van jouw bijtende puppie.

Liefs Suzanne & Jany

Mooi beschreven! Nog een aanvulling; breng ook met jouw al dan niet sociale hond een andere hond niet in de positie waar...
04/10/2024

Mooi beschreven!
Nog een aanvulling; breng ook met jouw al dan niet sociale hond een andere hond niet in de positie waarin hij op een negatieve manier moet reageren…

DON’T FORCE ME TO BE SOCIAL!
It may be really disappointing and frustrating when our dogs are not the social beings we expected them to be.

Many believe dogs should just naturally get along with other dogs, after all they’re the same species.

Some believe the “unsociable” dog has a behaviour problem that needs to be “fixed”.

Early, appropriately timed and correct socialisation is vitally important, but sometimes despite all of this, some dogs are just not that sociable.

Sometimes this can be improved, especially if the cause is from a negative experience, but genetics, breed tendencies, individual personalities, health and age all contribute to tolerance and sociability, which also change throughout life.

If we, as a human species, don’t get along with everyone we meet, how can we expect our dogs to?

Do we label every person that has an argument, doesn’t make friends with everyone they meet, doesn’t like every other person, prefers not to socialise - as having a problem that needs to be fixed?

Why is it so easy to accept that every individual person is different than to accept that every individual dog is different?

When we have done what we can to improve our dogs’ social skills, we need to accept and acknowledge our dogs for the individuals they are, allow and respect their choice of whether to be sociable or not and never force interactions that a dog is not comfortable with.

Fijne wereld dierendag voor alle ‘Hond Natuurlijk hondjes’ en natuurlijk ook voor alle andere dieren…
04/10/2024

Fijne wereld dierendag voor alle ‘Hond Natuurlijk hondjes’ en natuurlijk ook voor alle andere dieren…

Dit…
24/09/2024

Dit…

“Ik wil dit helemaal niet horen…!” riep de cursist afgelopen zondag toen ik druk bezig was het verschil uit te leggen tussen belonen (ook wel positief bekrachtigen genoemd) en snoep. Want als ik veel eigenaren moet geloven, snoept hun hond de hele dag door. En dat willen we natuurlijk niet, want hij moet wel op gewicht blijven, dat had de dierenarts nog zo gezegd.

Belonen, goed nieuws, een complimentje ontvangen, een gratificatie krijgen…. Allemaal dingen die het beloningscentrum in onze hersenen activeren én een goed gevoel geven. En allemaal kijken we uit naar het einde van de maand als het salaris weer wordt gestort. En salaris is eigenlijk niets meer of minder dan een uitgestelde beloning.

Wist je trouwens dat de arbeidsproductiviteit bij mensen tijdelijk piekt kort nadat het salaris op de bankrekening staat? Om vervolgens heel langzaam weer in te zakken terwijl de dagen voorbijglijden. Totdat ons volgende salaris weer voor de deur staat. Is dit handig om te weten?! Nee hoor, gooi maar overboord wat ons betreft. Maar hieruit blijkt wel dat ook mensen gemotiveerd raken door een beloning 😉.

Op de één of andere manier blijven we bij honden vaak spreken over snoep. En snoep, daar moet je zuinig mee zijn hè want je wilt hem natuurlijk niet te veel verwennen. Maar eigenlijk…..eigenlijk willen we het liefst dat de hond het voor ons doet. Want dat geeft óns beloningscentrum een boost en ooooh wat is dat goed voor ons ego.

En juist dat ego speelt zo’n belangrijke rol in de onderstroom in hoe we onze honden benaderen. Terwijl onze honden juist het meeste te lijden hebben van een groot ego. Met een groot ego is de kans groot dat je baalt als de hond het niet meteen goed doet. Of je gebruikt correcties omdat de hond ‘eigenwijs’ is. Je raakt gefrustreerd als je de hond niet meteen onder controle krijgt. En een groot ego is vooral zuinig met snoepjes….

Slechts heel weinig professionals durven dit bespreekbaar te maken, want dan weet je zeker dat dat je klanten gaat kosten. Het is namelijk veel veiliger om allerlei leuke filmpjes te posten van de capriolen van onze honden; hoe ze bijvoorbeeld op een skateboard voorbij komen. Zo heb je altijd de lachers op je hand of vervallen we in vertedering. Veilig scoren, makkelijk scoren en een garantie voor veel likes.

Daarom the inconvenient truth hoe het bij onze honden werkt:

Honden werken net als mensen graag voor een beloning.

Een koekje is een beloning als de hond na het eten van zijn koekje met vrolijke ogen kijkt wat hij nog meer moet doen om zijn volgende koekje te verdienen.

Eet de hond zijn koekje en is hij er daarna weg van, dan was het slechts maagvulling en geen beloning

De hond bepaalt of hij iets als een beloning ervaart.

Wen er maar aan 😛.

Lieve groet,

Suzanne & Jany

18/09/2024

Forcing a dog to ‘face their fears’ and taking away their control over their own movement is probably not a good idea as the risk of creating a negative learning experience becomes very high.

Luring a fearful dog with food can sometimes work out fine and can sometimes help a dog realize that an object is safe, but it can also create feelings of inner conflict and some dogs will suddenly startle. I would never advise anyone to lure a fearful dog into meeting other animals (including humans) as this can become very risky. Once the food has been eaten, the dog may freak out in being too close and suddenly react with defensive responses.

Offering space, time and social support is my preferred option. Having the freedom, time and space to decide for themselves whether or not to explore and allowing them to process information at their own pace can boost the self-confidence of a dog. Being there for your dog and offering social support can reduce stress and fearfulness. You can be your dog's safe space🥰

© LotsDogs​ | www.WelfareBased.com

Copyright notice | Support my page and show some love❤️
Help me reach more people! Please share my image using the 'share' button (you can share in groups, on your business page, on your timeline, etc..all possible through the 'share' options). This is highly appreciated!🥰💞
Please do not download/save my content on your device and upload my work elsewhere. This diminishes my ability to reach people.📵 Many thanks for understanding.

04/08/2024

Baasje terecht
Dank om te delen

Gevonden te maasmechelen
Cockertje met Bulgaarse chip
Chip niet geregistreerd

Reu intact

Wie kent het hondje?
078/250600 en keuze 2 kiezen tussen 9u en 17u

11/06/2024

GASTGEZIN REU GEZOCHT😍

Wij zoeken een gastgezin voor een volwassen reu in de buurt van Maasmechelen! (Max 20 km)

Bij interesse, graag pb!

Groetjes Team Doggie Doodle

OPPASSEN!!!
22/05/2024

OPPASSEN!!!

🌾 𝗚𝗥𝗔𝗦𝗔𝗥𝗘𝗡 𝗕𝗜𝗝 𝗛𝗢𝗡𝗗 𝗘𝗡 𝗞𝗔𝗧

Grasaren staan momenteel in bloei (van juni tot augustus zorgen ze voor de meeste problemen).
Ze zien er misschien onschuldig uit, maar dat zijn ze allesbehalve. In extreme situaties kunnen ze zelfs dodelijk zijn.

Heb je ze in je tuin, verwijder ze dan maar gauw ( en volg dit regelmatig op, want ze zijn er snel weer 🙈).
En let ook zeker op bij de wandelingen.

Grasaren zijn een bepaald type van grassoort met zaden en weerhaakjes. Die weerhaakjes zijn de boosdoeners. Ze breken af en hechten zich vast aan de vacht van je hond/kat.

In het beste geval blijft dit stukje gewoon op de vacht hangen, maar het kan dus de huid binnendringen en wanneer ze dat doen hebben ze de neiging om steeds verder omhoog “te kruipen”.
Ze bewegen slechts in één richting en komen er niet vanzelf terug uit.

𝗩𝗘𝗜𝗟𝗜𝗚𝗛𝗘𝗜𝗗𝗦𝗧𝗜𝗣𝗦
Controleer je hond na elke wandeling.
En heb je een buitenkat, probeer deze dan ook zo goed mogelijk te controleren. Door grasaren tijdig op te sporen, voorkom je heel wat ellende.
Borstel de vacht, voel goed over heel het lichaam. Kijk goed naar de oren, neus, onderkant van de buik, staart, tussen de tenen, onder de kin…
Kijk zelfs even in de mond.
Sla GEEN enkel lichaamsdeel over tijdens je controle.
Ze kunnen zelfs ingeademd worden en in de longen terecht komen

Vooral langharige dieren en honden met flaporen en plooien lijken nogal in de smaak te vallen van grasaren.

𝗙𝗔𝗩𝗢𝗥𝗜𝗘𝗧𝗘 𝗣𝗟𝗔𝗔𝗧𝗦𝗘𝗡
Ze kunnen zich over het hele lichaam van je dier vasthechten, maar er zijn een aantal plaatsen die we het meeste tegenkomen:
• oor: kan leiden tot oorontsteking en kan zelfs het trommelvlies perforeren.
• oog: de grasaren kunnen via het ooglid achter de oogbol terechtkomen.
• neusgaten: dit kan leiden tot een ernstige neusontsteking, er kan bloed geniest worden.
• huid: we zien het heel vaak tussen de tenen, maar ook op andere plaatsen van het lichaam kruipen deze grasaren diep in de huid.
• keelholte of slokdarm: wanneer een dier dit opeet, blijft de grasaar hier soms steken.
• …

𝗦𝗬𝗠𝗣𝗧𝗢𝗠𝗘𝗡
Afhankelijk van de plaats, zien we uiteraard andere symptomen:
• oor: schudden met de kop, krabben, kop scheef houden, soms janken bij het krabben (pijn)
• oog: soms zie je het nog zitten, maar soms zit het dus ook al achter de oogbol. Tranende ogen, met poten in ogen proberen wrijven ..
• neusgaten: niezen, wrijft met poten over neus…
• huid: zie je een klein gaatje, dan kan het zijn dat daar een grasaar in zit. Indien er een ontsteking optreedt, moet je DA onderzoeken of de grasaar er nog in zit. Zonder ontsteking zal de grasaar waarschijnlijk al weg zijn. Dit kan ook leiden tot manken, zweer, abces…
• keelholte of slokdarm: regelmatig hoesten…
• longen: longontsteking
• …

𝗕𝗘𝗛𝗔𝗡𝗗𝗘𝗟𝗜𝗡𝗚
Ga met je dier naar de dierenarts wanneer hij één van bovenstaande symptomen vertoont.
Hoe langer je wacht, hoe dieper de grasaar kan geraken en hoe moeilijker deze te verwijderen is.

Probeer zelf geen grasaar te verwijderen in het oog, slokdarm, oor of dieper in de neus!
Ook op andere plaatsen is voorzichtigheid absoluut geboden. Want wanneer jij dit zelf probeert te verwijderen en het puntje breekt af, gaat het aan de andere kant steeds dieper de huid binnen.

In veel gevallen moet je dier onder narcose gebracht worden om de grasaar veilig te verwijderen.

💞 Ondanks alle voorzichtigheid heeft Fons, onze jongste spaniel, in het verleden al 2 x een grasaar gehad, die gelukkig zonder verdoving door de DA kon verwijderd worden. Bij hem kruipen ze in zijn poten, verschrikkelijke dingen zijn het 😓.

Adres

Hilarion Thanslaan 51
Lanaken
3621

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Hond Natuurlijk nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar Hond Natuurlijk:

Delen