18/10/2024
De woorden van DA Karin Leibbrandt van 4DD waar ik mijn opleiding heb gedaan
🐴Nageeflijkheid
Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord, maar wat is nageeflijkheid nu echt? Hoe krijg je een nageeflijk paard? Hoe voelt dat voor de ruiter? We vertellen je er meer over in deze post!
🧐Laten we beginnen met wat nageeflijkheid niet is:
Nageeflijkheid is niet je paard met twee teugels op druk naar beneden vragen, of forceren. Mijn vroegere instructrice zei altijd: als je op twee teugels druk geeft en het paard loskneedt in de mond en kaak, gaat je paard nageven. In zekere zin klopt dat ook wel. Als je als ruiter zijnde met twee teugels een terugwerkende druk geeft is de kans groot dat je paard wel iets gaat doen om onder die druk uit te komen, of hem te verminderen..
Dit kan zich op verschillende manieren uiten.
👉Er kan een afgedwongen nageeflijkheid ontstaat, waarbij het paard een zogeheten valse knik aanneemt.
👉Het paard komt tegen de hand in en gaat dus “trekken” aan de hand.
👉Het paard duikt weg voor de druk en gaat in meer of mindere mate achter de loodlijn lopen
😳 Als je paard met het hoofd in een “valse knik” loopt, dan heeft dat veel negatieve effecten op het lichaam van het paard. Het paard maakt dan een knik in de halswervelkolom ter hoogte van de tweede en 3e halswervel. Hierbij komen de halswervels teveel in een gebogen stand te staan waardoor de druk in dit gebied op onprettige wijze toeneemt. De druk op de eerste halswervel neemt ook enorm toe, evenals de druk op alle spieren en ligamenten er omheen.
⚠️Maar dat is niet het enige! Doordat het paard zich kort in de hals maakt en opkrult, zakt de gehele borstwervelkolom naar beneden, waardoor er ook veel druk op de lage hals en de overgang van de lage hals naar de borstwervelkolom ontstaat. Doordat de borstwervelkolom gezakt is, bollen de lendenen zich op en komt daarmee ook het be**en en zelfs de achterbenen onder een grote spanning te staan. Het paard kan geen sc**ftlift meer aannemen en dus de rug niet meer opbollen.
Niet zo fijn voor je paard dus.
😅Wat is nageeflijkheid dan wel?
Nageeflijkheid ontstaat onder de juiste omstandigheden vanzelf! Nageeflijkheid ontstaat op het moment dat het paard in verticale balans loopt. Vanuit deze verticale balans kan het paard de sc**ft liften, omdat de wervelkolom recht tussen de schouderbladen is opgehangen. Van daaruit kan de bovenlijn van het paard zich “ontspannen” en ontstaat er, mits het paard met de juiste hoeveelheid energie loopt en het paard het fysiek kan, een correcte nageeflijkheid, ook wel voorwaarts neerwaarts tendens genoemd. Hierbij beweegt de neus voorwaarts en de hals zakt neerwaarts. Het oog van het paard komt hierbij als vanzelf op heuphoogte te liggen.
😍Hoe voelt dit voor de ruiter?
Je herkent het als je paard nageeft uit balans omdat je dit in eerste instantie voelt! Iedere ruiter die wij tegenkomen zegt vrijwel meteen: “Wow, mijn paard loopt nu zoveel ruimer en lichter”. En dat klopt! Daarnaast voel je dat je paard zich onder je recht(er) maakt. Het paard gaat meer dragen en je aanleuning wordt zacht, elastisch en symmetrisch.
🙈Misvattingen
Omdat een correcte aanleuning een zachte verbinding is met een gevende hand, wordt er vaak gedacht dat er geen aanleuning is. Maar dit klopt niet! De paardenmond is zo gevoelig, elke millimeter meer of minder ruimte voelt het paard direct. Ook westernruiters hebben dus een bepaalde mate van aanleuning, ook al is die heel licht.
🎠Daarnaast wordt er vaak gedacht dat je via een strakke(re) aanleuning het paard juist steun geeft. Dat is misleidend omdat je toch juist een paard wilt dat op eigen benen kan lopen en wat op die manier zelfgedragenheid kan creëren? Hoe mooi is het als je je paard uiteindelijk op eigen benen kunt laten lopen en volledig op je houding en zit kan rijden, met behoud van die mooie zachte, elastische aanleuning en nageeflijkheid?
🦒Ook zijn er mensen die zich afvragen of hun paard niet te lang in de hals is. Dat zie er immers niet zo mooi uit? Hoe verder je in je training komt, hoe meer het paard ook zijn horizontale balans kan verbeteren. Hij gaat dan meer gewicht dragen met de achterhand, waardoor er meer een “dressuur plaatje” ontstaat.
🙋♀️Wil jij hier meer over weten? Alles over balans leer je in onze opleiding tot sport- en revalidatietrainer PRO of ons 4D Trainingsjaar