HouseofCani

HouseofCani Hondengedragscoach Demi
Problemen met je hond? Ik help je graag!

Ik leer jou én je gezin om op een liefdevolle en ontspannen manier met je hond naar verbetering toe te werken.

JA, indien dit medisch gezien noodzakelijk is. •NEE, indien je tracht hiermee emotionele gedragsproblemen te voorkomen o...
31/03/2022

JA, indien dit medisch gezien noodzakelijk is.

NEE, indien je tracht hiermee emotionele gedragsproblemen te voorkomen of gedragsproblemen (emotioneel en hormonaal) te behandelen.

❌ Het effect van castratie/sterilisatie is niet voorspelbaar. Toch wordt er vaak onterecht aangeraden een hond te castreren/steriliseren om probleemgedrag te verhelpen. Echter zal gedrag dat reeds ontwikkeld is niet "magisch" verdwijnen door castratie/sterilisatie. Men kan hoogstens HORMONAAL GEDRAG (niet emotioneel gedrag) voorkomen d.m.v. chemische castratie.

❌ Castratie/sterilisatie zorgt er vaak voor dat de hond onstabiel wordt door:
• minder hersenontwikkeling
• minder zelfverzekerdheid
• slechte spier- en peesopbouw.

❌ Door de vermindering van testosteron kunnen er gedragsmatig problemen ontstaan. Wanneer een reu agressie inzet bij angst, geeft testosteron net dat beetje zekerheid. Wanneer je de testosteron dan drastisch verlaagd d.m.v. castratie zal de angst toenemen waardoor de agressie verergerd.

❌ Door de vermindering van de oestrogenen bij een teef kan de stijgende hoeveelheid testosteron meer invloed uitoefenen en kunnen er gedragsmatig problemen ontstaan. De testosteron zal agressie sneller triggeren en zal ervoor zorgen dat agressie langer en intenser zal aanhouden.

❌ Castratie/sterilisatie voor de leeftijd van 1 jaar = meer kans op het ontwikkelen van een geluidenfobie.

ZIJN DE BASISBEHOEFTEN VAN JOUW HOND INGEVULD? ❗Gedragstherapie start altijd met het invullen van de basisbehoeften en z...
09/03/2022

ZIJN DE BASISBEHOEFTEN VAN JOUW HOND INGEVULD?

❗Gedragstherapie start altijd met het invullen van de basisbehoeften en zijn een cruciaal onderdeel tot het behalen van een positief resultaat❗

LICHAMELIJKE BASISBEHOEFTEN
• Vrij van pijn en ongemak
70-83% van de gedragsproblemen worden veroorzaakt en/of versterkt door pijn, jeuk of ongemak.
• Voedsel & water
Je dient je hond te voorzien van een kwalitatieve voeding en voortdurend vers drinkwater ter beschikking te stellen. Daarnaast is het belangrijk dat je hond in alle rust kan eten en drinken.
• Fysieke activiteiten
Ga regelmatig met je hond op snuffelwandeling en voorzie regelmatig andere vormen van lichaamsbeweging (zoals spel, joggen, zwemmen, ...).
• Rust
Pup: 5x/d gedurende1,5u
Volwassen hond: 3x/d gedurende 1,5u

EMOTIONELE BASISBEHOEFTEN
• Veiligheid
Zorg ervoor dat je hond zijn eigen veilige plaats heeft in huis, haal je hond weg uit moeilijke situaties & leer de lichaamstaal van je hond lezen.
• Steun
Steun je hond als hij steun komt zoeken in een bedreigende situatie (aan de andere zijde lopen, opkijken, tegen je been leunen, op je voeten gaan zitten, ...).
• Structuur
Rituelen = voorspelbaarheid = rust.
• Plaats
Een hond heeft nood aan een veilige rustplaats & een plaats binnen het gezin waarin hij door ieder gezinslid aanvaard wordt.
• Begrenzing
Beloon gewenst gedrag & onderbreek (= niet corrigeren!) ongewenst gedrag zonder te versterken. Leer je hond een stopsignaal & de ontspanningsoefening aan.
• Affectie
Knuffel je hond, maar houd rekening met zijn grenzen!

COGNITIEVE BASISBEHOEFTEN
• Mentale activiteiten
Denk maar aan je hond laten "werken" voor zijn eten (kong, zoeken in het gras, ...), speuren, kauwmateriaal, training of sport.
• Controle
Bied je hond keuzevrijheid aan door hem te voorzien van verschillende rustplaatsen, hem zelf de weg en het tempo te laten bepalen tijdens de wandeling, hem de keuze te geven om weg te gaan van bedreigende prikkels, ...

“𝘑𝘦 𝘬𝘶𝘯𝘵 𝘥𝘦 𝘴𝘪𝘨𝘯𝘢𝘭𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘩𝘰𝘯𝘥 𝘻𝘪𝘦𝘯 𝘢𝘭𝘴 𝘷𝘦𝘳𝘬𝘦𝘦𝘳𝘴𝘣𝘰𝘳𝘥𝘦𝘯: 𝘦𝘳 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘦𝘳 𝘩𝘦𝘦𝘭 𝘷𝘦𝘦𝘭, 𝘮𝘦𝘵 𝘢𝘭𝘭𝘦𝘮𝘢𝘢𝘭 𝘦𝘦𝘯 𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳𝘦 𝘣𝘦𝘵𝘦𝘬𝘦𝘯𝘪𝘴 𝘦𝘯 𝘻𝘦...
12/07/2021

“𝘑𝘦 𝘬𝘶𝘯𝘵 𝘥𝘦 𝘴𝘪𝘨𝘯𝘢𝘭𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘩𝘰𝘯𝘥 𝘻𝘪𝘦𝘯 𝘢𝘭𝘴 𝘷𝘦𝘳𝘬𝘦𝘦𝘳𝘴𝘣𝘰𝘳𝘥𝘦𝘯: 𝘦𝘳 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘦𝘳 𝘩𝘦𝘦𝘭 𝘷𝘦𝘦𝘭, 𝘮𝘦𝘵 𝘢𝘭𝘭𝘦𝘮𝘢𝘢𝘭 𝘦𝘦𝘯 𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳𝘦 𝘣𝘦𝘵𝘦𝘬𝘦𝘯𝘪𝘴 𝘦𝘯 𝘻𝘦 𝘩𝘦𝘣𝘣𝘦𝘯 𝘢𝘭𝘭𝘦𝘮𝘢𝘢𝘭 𝘩𝘦𝘵 𝘥𝘰𝘦𝘭 𝘰𝘮 𝘥𝘦 𝘷𝘦𝘪𝘭𝘪𝘨𝘩𝘦𝘪𝘥 𝘪𝘯 𝘴𝘵𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘦 𝘩𝘰𝘶𝘥𝘦𝘯. 𝘔𝘢𝘢𝘳 𝘥𝘢𝘯 𝘮𝘰𝘦𝘵𝘦𝘯 𝘸𝘦 𝘦𝘳 𝘰𝘯𝘴 𝘸𝘦𝘭 𝘢𝘢𝘯 𝘩𝘰𝘶𝘥𝘦𝘯, 𝘸𝘢𝘯𝘵 𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳𝘴 𝘨𝘦𝘣𝘦𝘶𝘳𝘦𝘯 𝘦𝘳 𝘰𝘯𝘨𝘦𝘭𝘶𝘬𝘬𝘦𝘯.” - © 𝘋𝘪𝘦𝘳𝘣𝘢𝘳𝘦 𝘖𝘯𝘵𝘮𝘰𝘦𝘵𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯

“Hij viel zomaar aan.”
“Plotseling zaten ze in elkaars haren.”
“Hij leek zomaar ineens te grommen.”

Dit zijn uitspraken die iedere hondengedragsdeskundige vaak hoort. De gemiddelde hondeneigenaar mist vaak de subtielere kalmerings- of stresssignalen van de hond. Dan lijkt het net alsof bepaald gedrag uit het niets komt, en daar schrik je natuurlijk van.

Maar in de meeste gevallen heeft de hond vooraf al vele waarschuwingssignalen gegeven. De kunst is om deze op te vangen, ze te herkennen en er iets mee te doen. Heel veel incidenten zijn te voorkomen en het kan zo makkelijk anders. Je hoeft echt geen hondenexpert te zijn. 🤓

De escalatieladder geeft je een beeld van hoe stress zich kan opbouwen bij een hond. Het is belangrijk de subtiele signalen te herkennen en in te grijpen terwijl je hond nog in het groen is. Zo kan je voorkomen dat je hond eindigt in het rode gedeelte van de escalatieladder.
Een beetje stress is niet erg, maar als een hond signalen uit het groene gedeelte vertoont en je ziet dat de stress niet afneemt, moet je meteen ingrijpen.

Hoe je ingrijpt hangt enorm af van de context en van de hond zelf. Je kan je hond bijvoorbeeld uit de situatie halen door rechtsomkeer te maken, hem een taak te geven (ontspanningsoefening, …) of hem rust te bieden door hem te laten snuffelen. Let hierbij op dat je niet toevoegt aan de stress van je hond.

Observeer je hond. Herken jij de stresssignalen? Waar op de escalatieladder bevindt hij zich? En wanneer grijp jij in? 🧐

Ontmoet mijn dochter Lumi en mijn hond Bay 🥰 Lumi en Bay zijn beste vrienden… Althans, zo denkt Lumi erover.Ik kan je ve...
10/07/2021

Ontmoet mijn dochter Lumi en mijn hond Bay 🥰

Lumi en Bay zijn beste vrienden… Althans, zo denkt Lumi erover.
Ik kan je verzekeren dat Bay deze gedachte niet deelt. 😅

Net zoals veel andere honden, is Bay jarenlang het kind in huis geweest. Iets met eerst een hond en dan een kind, of zoiets. 😉
Daarnaast is Bay niet de meest aanhankelijke hond. Als je hem aait vraagt hij om ermee te stoppen en heeft hij iedere dag een goede portie rust en vrede nodig. Dat is gewoon de aard van het beestje. 🤷‍♀️

Dus telkens als Lumi toenadering zoekt, toont Bay heuse kalmeringssignalen. Enkel op zeer zeldzame momenten vind hij het oké om geaaid te worden door Lumi. Daarom wordt de zin “Lumi, we laten de hond gerust” hier dagelijks een stuk of 10 keer gezegd.

Vind ik het lastig dat mijn hond niet de grootste kindervriend is? Nee, eigenlijk niet. Bay vind niet zomaar alles goed en geeft zijn grenzen aan. Daar kan ik nog iets van opsteken. 🙃

Heb ik bang dat mijn hond mijn kind gaat bijten? Ik zou liegen als ik nee zou zeggen. Maar net daarom luister ik als Bay kalmeringssignalen vertoond. Bijtpreventie en een goed management is gewoon heel belangrijk… ook al is jouw hond één van de zeer weinige honden die wel een grote kindervriend is.

Ken jij de kalmeringssignalen / stresssignalen van een hond? Meer hierover in mijn volgende post! ❤

Heb jij een ideaalbeeld van de perfecte hond?Mijn perfecte huishond blaft niet, is niet druk in huis, gaat stabiel door ...
28/06/2021

Heb jij een ideaalbeeld van de perfecte hond?

Mijn perfecte huishond blaft niet, is niet druk in huis, gaat stabiel door het leven, knuffelt graag, maar verplettert me niet onder zijn lichaamsgewicht,
de perfecte huishond luistert ALTIJD als ik hem iets vraag, is gemakkelijk te trainen, kan overal mee naartoe, maar kan af en toe ook alleen thuis blijven, is vriendelijk en sociaal en vind kinderen leuk.
En oh ja, hij haalt geen boeverij uit, bedelt niet en maakt het huis niet vuil. 😁

Raad eens? Die hond bestaat niet. EN DAT IS HELEMAAL OK! 🤷‍♀️

Wanneer ik bij hondeneigenaars thuis kom, excuseren ze zich vaak voor hun hond. Wanneer ik dan met hen in gesprek ga uiten ze vaak hun bezorgdheden omtrent de opvoeding.
Ze voelen zich vaak overweldigd. Een hond opvoeden valt ze soms heel zwaar en vaak zien ze door de bomen het bos niet meer. Men beleefd geen plezier meer aan de hond en zijn ten einde raad.

Dus daarom voor jou, op deze mooie maandag, een beetje bemoediging: DE PERFECTE HOND BESTAAT NIET. Al komen ze, ondanks hun eigenwijze streken en lompe acties, wat mij betreft wel dicht in de buurt van perfectie. ❤

Kennis over het gedrag van wolven kan niet worden toegepast op het gedrag van honden!👉 Het directe verwantschap tussen d...
26/06/2021

Kennis over het gedrag van wolven kan niet worden toegepast op het gedrag van honden!

👉 Het directe verwantschap tussen de Grijze Wolf en de hond is achterhaald. Honden blijken DNA van de megafaunal wolf en heel wat verschillende ondersoorten van wolven mee te dragen. (Lee et al., 2015)

👉 Onderzoeken naar het gedrag van wolven die verwijzen naar de dominantie-hiërarchie en vergelijkingen maken tussen wolven en honden zijn achterhaald. Zo heeft Mech zijn eigen theorie in 1999 weerlegd. Mech (1999) observeerde een familiegroep met een “verdeel-de-werklast-systeem” en het voortdurend proberen bemachtigen van een dominante positie binnen de roedel bleek niet van toepassing.
Deze visie op het sociale gedrag van wolven wordt vandaag door het merendeel van de wetenschappers ondersteund.

👉 Het dominantiemodel of de dominantieregels zijn gebaseerd op deze achterhaalde theorieën en dienen dus niet gebruikt te worden in de training van je hond.
Termen zoals pack-leader, roedelleider en de Alfa klinken de meeste onder ons niet vreemd in de oren. Er bestaan talloze ouderwetse “regeltjes” die nog steeds geadviseerd worden om je positie als leider in te nemen:
• een hond moet als laatste eten krijgen en als laatste door de deur gaan
• een hond mag niet op dezelfde hoogte zijn als mensen
• een hond mag nooit het spel winnen
• je mag een hond geen aandacht geven als hij hierom vraagt
• een hond die zijn p**t op de knie van mensen legt is dominant
• een hond moet altijd als eerste wegkijken als je hem aankijkt
• een dominante hond onderdruk je door hem op de grond te duwen of staarwedstrijden te houden waarbij de hond als eerste moet wegkijken
• methoden en hulpmiddelen zoals fysiek geweld, slipkettingen, schokbanden, … kunnen gebruikt worden om honden onder controle te houden
• …

❗PAS ZE NIET TOE A.U.B.❗

👉 Agressie is geen maatstaf voor sociale organisatie of dominantie. Honden zijn juist conflict vermijdende dieren. Het zijn groepsdieren die helemaal niet bezig zijn met hiërarchie of rangorde en juist in harmonie willen samenleven. Dit maakt een groepsleven mogelijk.

👉 Onderzoekers richten zich de laatste jaren meer op het bestuderen van straathonden om het gedrag van de hond in kaart te brengen. Het is namelijk niet duidelijk in welke mate we het sociale gedrag van honden mogen vergelijken met hedendaagse wilde wolven.

• Wij zijn ONLINE! • •Bezoek onze website 👇Www.houseofcani.be •Problemen met je hond? Ik help je graag!Ik leer jou én je...
11/06/2021

• Wij zijn ONLINE! •

Bezoek onze website 👇
Www.houseofcani.be

Problemen met je hond? Ik help je graag!
Ik leer jou én je gezin om op een liefdevolle en ontspannen manier met je hond naar verbetering toe te werken.

Houd onze facebook HouseofCani in de gaten.
LIKE & SHARE




15/05/2021

COMING • SOON

Met heel veel trots kan ik jullie vertellen dat House of Cani binnenkort online gaat komen.
Ik ben zó enthousiast!


Problemen met je hond? Ik help je graag! Ik leer jou én je gezin om op een liefdevolle en ontspannen manier met je hond naar verbetering toe te werken.


Houd daarom onze facebook in de gaten. LIKE & SHARE

Adres

Lier, Vlaanderen
Lier
2500

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer HouseofCani nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar HouseofCani:

Delen


Andere Hondenschool in Lier

Alles Zien