31/03/2022
JA, indien dit medisch gezien noodzakelijk is.
•
NEE, indien je tracht hiermee emotionele gedragsproblemen te voorkomen of gedragsproblemen (emotioneel en hormonaal) te behandelen.
❌ Het effect van castratie/sterilisatie is niet voorspelbaar. Toch wordt er vaak onterecht aangeraden een hond te castreren/steriliseren om probleemgedrag te verhelpen. Echter zal gedrag dat reeds ontwikkeld is niet "magisch" verdwijnen door castratie/sterilisatie. Men kan hoogstens HORMONAAL GEDRAG (niet emotioneel gedrag) voorkomen d.m.v. chemische castratie.
❌ Castratie/sterilisatie zorgt er vaak voor dat de hond onstabiel wordt door:
• minder hersenontwikkeling
• minder zelfverzekerdheid
• slechte spier- en peesopbouw.
❌ Door de vermindering van testosteron kunnen er gedragsmatig problemen ontstaan. Wanneer een reu agressie inzet bij angst, geeft testosteron net dat beetje zekerheid. Wanneer je de testosteron dan drastisch verlaagd d.m.v. castratie zal de angst toenemen waardoor de agressie verergerd.
❌ Door de vermindering van de oestrogenen bij een teef kan de stijgende hoeveelheid testosteron meer invloed uitoefenen en kunnen er gedragsmatig problemen ontstaan. De testosteron zal agressie sneller triggeren en zal ervoor zorgen dat agressie langer en intenser zal aanhouden.
❌ Castratie/sterilisatie voor de leeftijd van 1 jaar = meer kans op het ontwikkelen van een geluidenfobie.