💡 Puppy-bijten 💡
Eén van de meest voorkomende issues die mensen ervaren met hun puppy, is het hardnekkig bijten. Een lastig en frustrerend probleem, want die vlijmscherpe puppytandjes kunnen echt wel pijn doen.
Het gedrag stopt meestal wel als de pup zijn tanden gewisseld heeft, maar toch is het goed om je pup te leren dat het niet aanvaardbaar is dat hij zijn tanden in jouw vel zet.
Wat te doen? Je leest veel verschillende dingen, en het is goed om te kijken naar jouw specifieke pup, wanneer het gedrag optreedt, en wat het beste effect heeft op jouw pup. Er is geen ‘onze size fits all’ oplossing in hondentraining. Een paar tips:
➡️ misschien is je pup overprikkeld en gaat hij daardoor bijten. Heeft hij een rustige plaats waar hij kan rusten en niet gestoord wordt? Een pup heeft veel slaap nodig, zorg dat hij die krijgt
➡️ doet hij het uit verveling? Richt het bijtgedrag dan op een meer geschikt voorwerp zoals een kauwspeeltje of een botje. Zeker als de tandjes wisselen moet je zorgen dat er steeds geschikt kauwmateriaal aanwezig is voor je pup. Speel ook spelletjes met hem, waarna hij op een rustig plaatsje kan rusten
➡️ loopt een spel uit de hand en bijt je pup te hard, leer hem dan dat dit niet aanvaardbaar is door ‘au’ te zeggen en je van hem af te wenden. Zijn broertjes en zusjes hebben hetzelfde gedaan in het nest. Een pup die te hard bijt wordt uitgesloten uit het spel en leert zo zijn bijtrem aan. Ga na een poosje terug naar je pup een geef hem een nieuwe kans. Bijt hij weer, herhaal dan het voorgaande.
Mijn hond was een verschrikkelijke bijter als pup. Al van in de auto toen we hem gingen ophalen beet hij non-stop in onze handen, kleren,…. We hebben bovenstaande consequent toegepast, maar wekenlang leek dit weinig resultaat te hebben. En toen opeens, van de ene dag op de andere leek het wel, stopte het bijtgedrag.
Dus - wanhoop niet, het kan even duren, maar ze leren het heus wel!
#puppybijten #puppybijtenafleren #
💡 Aandacht van je hond 💡
Wat je je hond ook wilt leren, als je zijn aandacht niet hebt gaat het niet lukken.
➡️ het concentratievermogen van een hond, zeker dat van een puppy of een ongetrainde hond, is heel klein. Hij zal je aankijken maar als er na 6-7 seconden geen commando of actie van jou gekomen is, gaat zijn blik alweer de andere kant op. Negeer hem niet op zo’n moment, maar beloon hem omdat hij jou zijn aandacht schenkt.
➡️ train je hond om meer en langer aandacht voor jou te hebben. Beloon hem als hij je aankijkt, en koppel er een commando aan. Zijn naam, gevolgd door ‘kijk’ bijvoorbeeld
➡️ train dit eerst zonder afleiding. Bouw dan telkens het niveau van afleiding op. Hou bvb een koekje of zijn voer in je hand, en strek je arm zijdelings uit. Je hond zal naar je hand kijken. Wacht tot hij naar jou kijkt in plaats van naar het voer. Beloon hem zodra hij dat doet. Bouw de tijd dat hij kijkt op. Doe deze oefening dan ook op plaatsen met meer afleiding (fietsers, auto’s, in het centrum etc.)
➡️ ook tijdens een wandeling is het belangrijk dat je hond af en toe aandacht heeft voor jou. Let op de hond in de video. Hij wandelt mooi naast zijn geleider, en kijkt haar af en toe aan. Uit heel zijn houding blijkt dat hij geniet van de wandeling, en van het samenzijn met zijn baasje.
#honden #hondentraining #dogtraining #hondencoaching #dogcoaching #hondentips #hondenvaninstagram #labrador #labradorretriever #labradorsofinstagram #labradorpuppy