10/12/2023
Oi voelt zich niet zo lekker de laatste tijd. Het gaat op en af en we zijn volop aan het zoeken naar de oorzaak. Hoewel ik al een tijdje in de gaten heb dat er iets niet helemaal klopt, konden we tot nog toe niet vinden wat de oorzaak was. To be continued...
Als je hond iets mankeert, is het zeker niet altijd makkelijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Dierenartsen zijn meestal een eerste aanspreekpunt, een onmisbare schakel en ze hebben een taak die niet altijd eenvoudig is. Symptomen kunnen vaag zijn en kunnen vaak nog in tal van richtingen wijzen. Jouw input is heel belangrijk.
Vaak herken je als baasje vroegtijdig kleine veranderingen bij je hond. Houd een logboekje bij waarin je dingen noteert die je vreemd vindt of die anders zijn dan normaal. Op die manier kan je makkelijker informatie geven aan je dierenarts en is het voor je dierenarts makkelijker om een stappenplan op te stellen in de zoektocht naar de oorzaak en om een behandeling op te starten.
Tegenwoordig weten we bovendien heel goed dat gedrag(sveranderingen) gelinkt kunnen zijn aan medische aandoeningen. Veranderingen in het gedrag van je hond (dat kan gaan van meer en meer zichzelf of zijn kussen likken tot zelfs agressief gedrag) kunnen een symptoom zijn van pijn of ziekte. Jammer genoeg wordt dat niet altijd (h)erkend. Een gedragsdeskundige gaat je daar zeker meer over kunnen vertellen.
En last but not least. Sommige dingen worden te makkelijk bestempeld als normaal. Eens een keer overgeven is daar een voorbeeld van. Als je het overgeven kan linken aan iets dat je hond verkeerd gegeten heeft, is het inderdaad logisch dat hij een keer overgeeft. Is het een terugkerend fenomeen (al is het maar 1 keer per maand) dat je niet kan linken aan een dergelijk voorval, dan is overgeven NIET normaal. Ook niet als het maar af en toe gebeurt.