Miet Lambrichts - Hondengedragsdeskundige

Miet Lambrichts - Hondengedragsdeskundige Professioneel, wetenschappelijk onderbouwd, met passie voor welzijn en open over de mogelijkheden.
(18)

Gedragsbegeleiding probleemgedrag, opvoedingsadvies, leuke activiteiten waarbij je leert over hondengedrag, -taal, leerprincipes, lezingen.

Oi voelt zich niet zo lekker de laatste tijd. Het gaat op en af en we zijn volop aan het zoeken naar de oorzaak. Hoewel ...
10/12/2023

Oi voelt zich niet zo lekker de laatste tijd. Het gaat op en af en we zijn volop aan het zoeken naar de oorzaak. Hoewel ik al een tijdje in de gaten heb dat er iets niet helemaal klopt, konden we tot nog toe niet vinden wat de oorzaak was. To be continued...

Als je hond iets mankeert, is het zeker niet altijd makkelijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Dierenartsen zijn meestal een eerste aanspreekpunt, een onmisbare schakel en ze hebben een taak die niet altijd eenvoudig is. Symptomen kunnen vaag zijn en kunnen vaak nog in tal van richtingen wijzen. Jouw input is heel belangrijk.

Vaak herken je als baasje vroegtijdig kleine veranderingen bij je hond. Houd een logboekje bij waarin je dingen noteert die je vreemd vindt of die anders zijn dan normaal. Op die manier kan je makkelijker informatie geven aan je dierenarts en is het voor je dierenarts makkelijker om een stappenplan op te stellen in de zoektocht naar de oorzaak en om een behandeling op te starten.

Tegenwoordig weten we bovendien heel goed dat gedrag(sveranderingen) gelinkt kunnen zijn aan medische aandoeningen. Veranderingen in het gedrag van je hond (dat kan gaan van meer en meer zichzelf of zijn kussen likken tot zelfs agressief gedrag) kunnen een symptoom zijn van pijn of ziekte. Jammer genoeg wordt dat niet altijd (h)erkend. Een gedragsdeskundige gaat je daar zeker meer over kunnen vertellen.

En last but not least. Sommige dingen worden te makkelijk bestempeld als normaal. Eens een keer overgeven is daar een voorbeeld van. Als je het overgeven kan linken aan iets dat je hond verkeerd gegeten heeft, is het inderdaad logisch dat hij een keer overgeeft. Is het een terugkerend fenomeen (al is het maar 1 keer per maand) dat je niet kan linken aan een dergelijk voorval, dan is overgeven NIET normaal. Ook niet als het maar af en toe gebeurt.

Ben jij er écht bij?Als je gaat wandelen met je hond...Of zit je te scrollen op je gsm en is de enige verbinding tussen ...
01/12/2023

Ben jij er écht bij?
Als je gaat wandelen met je hond...
Of zit je te scrollen op je gsm en is de enige verbinding tussen jou en je hond de lijn die aan je hond hangt aan één kant en door jouw hand wordt vastgehouden aan de andere kant en zit je verder met je gedachten ergens helemaal anders dan bij je hond en de wandeling die jullie samen aan het maken zijn?

Als je je hond iets aanleert...
Of zit je met je hoofd al bij het eindresultaat in plaats van te kijken naar wat je hond precies doet als reactie op de cues die jij geeft, in plaats van plezier te hebben met kijken naar de pogingen die hij onderneemt om te doen wat jij vraagt, in plaats van op te pikken wat hij moeilijk vindt en te kijken of je kan ontdekken hoe dat komt?

Als je aan het knuffelen of snoezelen bent, lekker samen in de zetel...
Of is de tv of tablet een te grote afleiding, zit je met je hoofd nog bij een vergadering die eerder die dag plaatsvond of zit je met je hoofd al bij het winkellijstje dat je nog moet opstellen?

Honden zijn sociale dieren. SAMEN is leuker dan ALLEEN. Toch zijn er veel honden die al van jongs af aan leren dat wij er niet bij zijn met onze aandacht. We zitten altijd wel ergens anders met onze gedachten. Druk, druk, druk.

Er zijn veel activiteiten die je samen kan doen. Zo ga ik bijvoorbeeld graag samen door onze tuin. Soms volg ik heel bewust haar pad en blijf ik staan waar zij interessante dingen lijkt te vinden, maar ik blijf zelf ook staan aan dingen die ik mooi of interessant vind om ze wat langer te bekijken. Ik kan ook een uurtje in de tuin bezig zijn, waarbij zij ook in de tuin “haar ding” doet. Regelmatig zoekt zij mij op. Dan stop ik met mijn bezigheden, kijk naar haar, spreek haar aan, vraag haar wat ze komt vertellen. Soms zoek ik haar op om te kijken wat zij voor interessants gevonden heeft en zijn we weer even bewust bij elkaar.

Pas op, ik moet mezelf ook regelmatig tot de orde roepen 😅. Ik ben nu eenmaal ook “maar” een mens die zich al eens vergaloppeert aan wat we denken dat we allemaal moeten doen. Mildheid is dan op zijn plaats, maar mijn hond is mijn verantwoordelijkheid en ze verdient een baasje dat haar écht ziet.

Wie mij al een tijdje volgt, zal gezien hebben dat ik weleens refereerde naar kinderpsychiater Dr. Binu Singh. Ik heb ze...
26/11/2023

Wie mij al een tijdje volgt, zal gezien hebben dat ik weleens refereerde naar kinderpsychiater Dr. Binu Singh. Ik heb zelf geen kinderen. Uiteraard zie ik wel kinderen opgroeien in mijn omgeving. Ik ben ook meter van een prachtig ventje, Celle. Vanwaar mijn interesse in Dr. Singh? Dr. Binu Singh focust op prille kinderlevens en is een krak in wat ze doet. Haar benadering van de eerste duizend dagen in een kinderleven, maar ook de manier waarop ze moeders, vaders, grootmoeders en grootvaders begeleidt en ondersteunt tijdens hun (zoek)tocht om hun kind veiligheid en gerustheid te laten ervaren, is onnoemelijk waardevol.

Meer en meer onderzoek geeft inzicht en richting aan de manier waarop we er moeten zijn voor pasgeborenen en jonge kinderen. Ook als het gaat om pasgeborenen van een andere (zoog)diersoort, zoals honden. Wat nodig is om veilig en gerust te zijn, is in eerste instantie de nabijheid en (mentaal bewuste) aanwezigheid van primaire hechtingspersonen. Als die er niet zijn, moet deze taak zo goed mogelijk worden overgenomen door anderen. Dit laatste is ALTIJD het geval bij pups die op een leeftijd van 8 weken worden weggehaald bij hun moeder. Chronische stress of herhaaldelijke acute stress tijdens de zwangerschap bij de moeder hebben grote impact op de pups. Stresshormonen breken namelijk door de placenta-barrière en het stresssysteem kan dus vroegtijdig geactiveerd worden. Dit kan al tijdens de puppytijd tot uiting komen in abnormale gedragingen zoals bijvoorbeeld moeilijk rust vinden (zelfs in een prikkelarme omgeving), overmatig bijterig, happerig, springerig zijn, angstig zijn, enzovoort.

Als je een pup in huis haalt, is jouw eerste en voornaamste taak dat je ervoor zorgt dat je alles doet dat nodig is om deze pup zich veilig en gerust te laten voelen. Weet je niet zeker wat je daarvoor moet doen? Vraag het aan een gedragsdeskundige! Ik verwijs je met heel veel plezier door naar iemand in jouw buurt of geef je zelf graag de nodige info.

🎁 Gouden tip : boek een gratis kennismakingsgesprek via www.educanes.be.

Wie deelt hier een foto van zichzelf met pup? Ik heb nood aan puppy's in verbinding met hun baasjes ❤❤❤

Stap voor stapBij de start van een traject, vaak zelfs eerder al, hebben baasjes meestal een doel voor ogen. Het eindres...
21/11/2023

Stap voor stap

Bij de start van een traject, vaak zelfs eerder al, hebben baasjes meestal een doel voor ogen. Het eindresultaat. De invulling van bepaalde verwachtingen. Dat eindresultaat is, zoals het woord het zegt, het eindpunt. Om een eindpunt te bereiken, zijn er een aantal tussenstappen nodig. Hoeveel en welke tussenstappen? Tja, soms kan dat op voorhand ongeveer ingeschat worden, maar soms ook niet. Als gedragsdeskundige probeer ik een idee te geven van de termijn of omschrijf ik specifieke tussendoelen of geef ik aan welke de 1ste stap is en bekijken we daarna welke de 2de stap is, enzovoort. Dit is vooral bedoeld om een traject tastbaarder te maken, maar ook om te vermijden dat we chaotisch te werk gaan en we door het bos de bomen niet meer zien. Naar tussendoelen toewerken en ze kunnen afvinken of ongeveer weten op welke termijn er veranderingen verwacht kunnen worden of 1 stap per keer uitvoeren om dan de richtlijnen te krijgen voor de 2de stap, motiveert om de gevraagde inspanningen te blijven leveren. Dat is net als bij gewicht verliezen. Je focust niet op het eindresultaat, maar wel op kleine, behapbare tussendoelen. Die tussendoelen omschrijf je bij de start voor jezelf en je weet dan ook, als alles goed gaat en als er geen onverwachte complicaties optreden, wanneer je ongeveer je eindresultaat bereikt zal hebben. De weg is echter zelden zonder obstakels en omleidingen en voor iedereen zijn de tussendoelen en het eindresultaat anders.

Enkele tips als je een traject volgt. Of het nu eentje is dat je zelf hebt uitgewerkt om samen met je hond te doorlopen of eentje dat je onder begeleiding afwerkt:
🥳 Vergeet niet om een groot deel van de tijd te focussen op wat er goed gaat. “Gisteren gebeurde dit en hij ging weer helemaal door het lint.” Dit is een bemerking die ik wel eens krijg. “Tuurlijk,” denk ik dan. "Als hij dat al zou kunnen, heb je het eindresultaat bereikt en we zijn nog maar net begonnen." Blijf weg uit situaties die NOG niet goed gaan. Pas de tips toe die passen bij de fase van het traject waarin je je bevindt met je hond. Focus daarnaast op dingen die wel leuk en ontspannend zijn zodat je kan genieten van je hond en hij van jou en jullie samen plezier hebben.
🧐 Begrijp je niet waarom het misloopt, weet je niet waarom je bepaalde dingen moet toepassen, vind je zelf niet hoe je de tips of theorie die je te horen krijgt concreet omzet in de praktijk? Leg het voor aan jouw coach. Vraag uitleg zodat je begrijpt wat je moet doen én waarom. Vraag hulp om mee na te denken over de concrete omzetting in de praktijk. Coaches wonen niet bij jou. Ze kunnen zelden álle situaties kennen die plaatsvinden of alles zien wat er gebeurt. Hoe meer info je deelt, hoe beter zij in staat zijn om aan jou feedback te geven.

Verlies de moed niet. Geef frustratie en onmacht minder kans. Gun jezelf meer inzicht in het gedrag van je hond. Neem een goede gedragsdeskundige onder de arm! Weet je niet waar te beginnen? Boek een kennismakingsgesprek via www.educanes.be. Eens de eerste stap gezet is, wordt het nemen van volgende stappen makkelijker. Beloofd! ❤

"Bij het begin van het traject had ik misschien verwacht dat het de bedoeling was om echt met haar te trainen, maar jouw...
15/10/2023

"Bij het begin van het traject had ik misschien verwacht dat het de bedoeling was om echt met haar te trainen, maar jouw aanpak geeft toch een heel nieuwe en verfrissende kijk op de opvoeding van een hond. Het zijn tenslotte ook individuen met eigen gevoelens."

Een stukje feedback dat ik kreeg naar aanleiding van het volgen van een individueel puppytraject bij mij. Ik zei het al vaker en ik zal het nog een keer herhalen: trainen is de kers op de taart. Zonder kers kan er wel een taart zijn. Zonder taart kan er geen kers zijn. Die taart, de fundering die nodig is voor een stabiele en aangename volwassen hond, daar bouwen we samen aan tijdens mijn begeleiding.

🐶 Heb je net een pup?
❤️ Wil je genieten van de komende periode waarin je hem gaat grootbrengen?
🤷 Wil jij je twijfels niet de overhand laten nemen, maar zeker zijn dat je het goed doet?
🍀 Wil je die veilige haven zijn voor je pup, dat hij zich hecht aan jou en weet dat hij steun krijgt van jou?
🐕‍🦺 Wil je op een gezellige en ontspannen manier samen op pad gaan zodat hij op een goede manier de wereld leert kennen en hij er zich later kiplekker in kan voelen?

Dan is het belangrijk om te weten:
❤️ wat een pup nodig heeft om zich veilig te voelen en zich aan jou te hechten,
🧐 hoe een pup communiceert als hij het moeilijk heeft en wat jij kan doen om hem dan te helpen,
🥵 wanneer/waardoor een pup het moeilijk krijgt en aan welke signalen je dat (op tijd) kan herkennen,
🥳 waar jouw pup van geniet en waarom het belangrijk is om daar aandacht aan te schenken,
👨‍💻 hoe jouw pup leert en hoe jij hem dingen kan aanleren die jij belangrijk vindt,
🦮 wat je wel of beter niet doet als je (aangelijnd) met je pup de wereld ingaat,
..

Wil je je pup leren kennen en begrijpen? Dan is een puppytraject echt iets voor jou.

Nog niet overtuigd? Plan dan eens een kennismakingsgesprek zodat je gratis en vrijblijvend met mij kan kennismaken en je vragen en twijfels aan me kan voorleggen tijdens een half uur durend telefoongesprek. Je kan het boeken via www.educanes.be!

Een kennismakingsgesprek...Ik moedig jullie regelmatig aan om er gebruik van te maken. Het is gratis! Je hebt er echt al...
11/10/2023

Een kennismakingsgesprek...

Ik moedig jullie regelmatig aan om er gebruik van te maken. Het is gratis! Je hebt er echt alleen maar bij te winnen, maar ik begrijp je terughoudendheid. Wat zit erachter? Welk verkooppraatje ga ik moeten aanhoren? Hoeveel lucht zal ze blazen? Terechte vragen die ik me ook vaak stel bij alle reclame, aanmoedigingen en posts die je voorbij ziet komen. En toch hoop ik dat je van dit kennismakingsgesprek gebruik gaat maken. Een dag na een kennismakingsgesprek met Jonne kreeg ik het berichtje dat je hieronder kan lezen (ik kreeg Jonne's toestemming om haar woorden te delen).

Tuurlijk zal ik je ook vertellen wat ik verder voor je kan betekenen en welke kostprijs daar tegenover staat, maar het kennismakingsgesprek is ECHT vrijblijvend. Ik wil kennis met je delen, je vooruit helpen, je ondersteunen. Wil je toch dat gesprek met me aangaan? Boek zelf een moment dat voor jou past via www.educanes.be

Tot snel!!! ❤️❤️❤️

P.S. Had jij al eens een kennismakingsgesprek met mij? Wat was jouw ervaring?

Hoe zou jij dat doen?Hoe pak jij dat aan?Ik stel die vraag regelmatig. Omdat ik er veel informatie uit haal over de mani...
09/10/2023

Hoe zou jij dat doen?
Hoe pak jij dat aan?

Ik stel die vraag regelmatig. Omdat ik er veel informatie uit haal over de manier waarop er met de hond omgegaan, gecommuniceerd en getraind wordt. Maar ook omdat ik dan kan zien hoe de hond reageert op die aanpak. En ook om te kijken hoe tips die ik gaf, worden toegepast en of baasjes erin slagen om mijn uitleg zelf toe te passen in de praktijk. En om te observeren hoe de hond daarop reageert. En dus te weten te komen wat er nodig is om vooruitgang te boeken: moet ik een een andere manier zoeken om iets uit te leggen, het zelf voordoen (iets zien is vaak makkelijker dan iets theoretisch omzetten in de praktijk), een andere aanpak uitwerken omdat de hond dat nodig heeft, enzovoort. En, en, en, en dus.

Heel veel redenen waarom ik dit soort vragen stel en toch zie ik bij dit soort vragen onzekerheid naar boven komen.

“Gaat het wel oké zijn wat ik doe?”

“Ik doe het vast en zeker niet goed.”

“Wat als het misloopt?”

“Hoe moest dat ook weer?”

“Nu gaat ze zien dat we vanalles fout doen.”

“Ik ga dat niet kunnen.”

Wees gerust! Ik heb geen oordeel. Fouten maken mag. Wat ik je pas geleerd heb, kan nog niet perfect zijn. Wat ik je nog niet geleerd heb, kan je helemaal nog niet weten of kunnen. Iedereen verdient tijd en kansen om te leren. Iedereen verdient de juiste tools om te leren. Jij en ook je hond. Daarvoor ben ik er en ik doe mijn best om op die momenten ervoor te zorgen dat je je comfortabel voelt om het me toch te vertellen of te tonen.

Dat wil niet zeggen dat ik geen verwachtingen heb: ik verwacht dat je de inzichten die ik je geef meeneemt, dat je aan de slag gaat met wat ik je aanreik en dat je eerlijk bent. Dan kunnen we samen vooruitgang boeken. 💪

Soms wil je iets waar je best ook zonder kan. Dat kan. Dat mag. Het is geen ramp als je dat niet krijgt.Soms wil je iets...
07/10/2023

Soms wil je iets waar je best ook zonder kan. Dat kan. Dat mag. Het is geen ramp als je dat niet krijgt.

Soms wil je iets omdat je dat echt nodig hebt...

De laatste tijd hoor ik regelmatig blaffende honden. Vervelend!! En dat vervelende gevoel heb ik niet omdat ik vind dat die hond zijn bek moet houden en vast wel slecht opgevoed zal zijn. Dat knagende gevoel overvalt me omdat ik de hond zou willen helpen, maar ik dat niet kan. Dus schrijf ik er dit bericht over. Door kennis te delen hoop ik namelijk dat honden beter begrepen zullen worden, dat er anders naar ze gekeken gaat worden en dat ze gaan krijgen wat ze nodig hebben. Dus, terug naar het geblaf. Je moet weten dat er heel wat verschil zit in de manier waarop een hond blaft. De blaffende honden die ik de laatste tijd hoor zijn honden die proberen te vertellen dat ze iets nodig hebben. Het is een harde, vrij korte blaf die af en toe hoog doorslaat en zich herhaalt. Tussen de herhalingen zit telkens 1 of enkele seconden en soms duurt het iets langer voor er weer een blaf volgt. Alsof ze aan het luisteren zijn of er reactie komt.... Of omdat de vermoeidheid begint toe te slaan van het uitputtende, herhaaldelijke blaffen.

De blaffende honden in kwestie zaten gescheiden van hun baasjes. Ze waren alleen, buiten, in een ren terwijl hun baasjes weg waren of zich in huis bevonden. Deze honden hadden nood aan contact met hun gezin. Misschien hadden ze ook nood aan een comfortabele slaapplek of de kans om in de nabijheid van hun baasjes een verkennende activiteit te doen (lekker op snuffelsafari gaan).

Deze honden zijn niet koppig, ongehoorzaam of aandachtseisend. Ze proberen te vertellen wat ze nodig hebben om zich goed te voelen en ze zijn daarvoor afhankelijk van hun baasjes...

Soms wil je iets waar je best ook zonder kan en dan is het niet erg als je dat niet hebt.

Soms wil je iets dat je nodig hebt. Iets waar je niet zonder kan.Als je dat niet zelf kan pakken, moet iemand het je geven!

Anders loopt het mis...

"Mijn hond is een echte slokop.""Hij knabbelt niet eens, maar slikt alles gewoon direct in.""In 3 seconden is zijn bak l...
04/10/2023

"Mijn hond is een echte slokop."
"Hij knabbelt niet eens, maar slikt alles gewoon direct in."
"In 3 seconden is zijn bak leeg."

Herkenbaar?

De oplossing wordt vaak gezocht in het moeilijker maken voor de hond om zijn voer snel te verorberen. Hiervoor worden anti-schrokbakken, slowfeeders en allerhande andere voorwerpen ingezet. Hoe helpend zijn deze?

Stel dat het normaal is dat je hond schrokt. Wat is er dan erg aan het feit dat het voer van je hond even snel op is als de tijd die jij hebt nodig gehad om het klaar te maken? Is het fair om te stellen dat het vooral onze beleving is die er iets negatief van maakt? "Het is toch erg dat hij er niet rustig van kan genieten." Mja, over het algemeen eten wij rustig en knabbelen wij elke hap (of dat zouden we toch moeten van voedingsdeskundigen). Hoewel ik ook mensen ken die in een wip hun bord leeg hebben.

Dat gezegd zijnde zijn er zeker wel oorzaken te vinden die ertoe kunnen leiden dat je hond (abnormaal) snel eet. Gedurende lange(re) tijd een tekort aan voer gehad hebben is een voor de hand liggende oorzaak. Het brein van je hond heeft dan geleerd om elke korrel eten op te merken en zo snel mogelijk naar binnen te werken vóór iemand anders dat doet. Een andere oorzaak kan zijn dat je hond vaak ervaren heeft dat tijdens het eten meermaals zijn voer wordt weggenomen. Zou jij niet sneller gaan eten als iemand elke dag opnieuw jouw bord onder je neus weghaalt of er met zijn vork of vingers in zit te peuteren? Een derde oorzaak is ziekte. Verschillende aandoeningen of het nemen van bepaalde medicatie voor aandoeningen kan leiden tot een grotere alertheid voor eten en het sneller eten. En er zijn nog meer oorzaken die kunnen leiden tot dit gedrag.

Je hond enkel nog eten geven in voerbakken die het moeilijker maken om het eten te bemachtigen is NIET de oplossing. Integendeel zelfs. Honden moeten rond voer (een basisbehoefte) een veilig gevoel ontwikkelen. Als, om welke reden dan ook, het brein van je hond een alertheid heeft ontwikkeld die ervoor zorgt dat je hond eten opschrokt, is het belangrijk dat je hond vanaf nu gaat kunnen ervaren dat er voldoende is, dat de omgeving veilig is en niemand het voer afneemt.

Het gebruik van een Lickimat, een Kong, een Wobbler, een slow feeder of ander voorwerp waar je voer in kan stoppen, kan je gebruiken als aanvulling op de dagelijkse portie voer die je in een bak of op de grond of op een bord aanbiedt. Het zijn vormen van voedselverrijking. Het zijn geen middelen om (abnormaal) schrokgedrag op te lossen.

Op de foto zie je mijn hond die wat "natvoer" op een Lickimat aangeboden krijgt. Ik zorg er altijd voor dat niet al het voer tussen de vakjes geduwd zit, maar dat er ook een deeltje losjes bovenop de Lickimat ligt en heel makkelijk op te likken is. Dat maakt het des te leuker voor haar.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem contact met me op of boek zelf een gratis kennismakingsgesprek zodat we erover kunnen praten.

Dit is een mooie!“I never teach my pupils, I only attempt to provide the conditions in which they can learn,” Albert Ein...
01/10/2023

Dit is een mooie!

“I never teach my pupils, I only attempt to provide the conditions in which they can learn,” Albert Einstein.

Kunnen leren vraagt om de juiste condities of omstandigheden. Of je in staat bent om te leren hangt onder andere af van:

🤷 Jouw leeftijd (wat kan je al begrijpen gezien jouw leeftijd, wat kan je fysiek al aan gezien jouw leeftijd, hoe lang kan je je concentreren,...),
🤒 Jouw fysieke en mentale toestand (ben je vermoeid, ben je ziek, heb je honger of net gegeten, voel je dat je stressniveau aan de hoge kant zit door omstandigheden op je werk, ben je emotioneel door hormonale veranderingen, heb je net een verontrustende telefoon gehad, enzovoort),
📒 De leerstof (is het iets nieuw, is het een herhaling, is het iets dat jij gemakkelijk begrijpt of ligt de leerstof jou echt niet, vind je het boeiend of interesseert het je totaal niet),
🏖 De leeromgeving (is de omgeving, de groep of de leerkracht nieuw en vind je dat spannend, krijg je les van je favoriete leerkracht, zijn er andere leerlingen die de les verstoren, hoor je buiten iets waar je bang voor bent,...)

De omstandigheden (zowel in jezelf als in je omgeving) hebben grote impact op jouw leervermogen. Dat geldt ook voor honden. En het zijn net die omstandigheden die je als baasje voor een groot stuk in de hand hebt en waarmee jij dus grote impact kan hebben op het leersucces van jouw hond.

Lukt het niet om te leren in bepaalde omstandigheden? Stelt je hond niet het gedrag dat jij voor ogen hebt? Kan hij geen aandacht hebben voor jou? Kijk dan eens naar alle omstandigheden.

🐶 Wat is de leeftijd van je hond? Kan hij überhaupt al wat je van hem verwacht?
🐾 Wat is de fysieke en mentale toestand van je hond op dat moment? Heeft hij honger? Is hij moe? Is hij bang in die situatie? Heeft hij het te warm of te koud? Zit hij met een volle stressemmer door eerdere gebeurtenissen?
🐕‍🦺 Wat wil je hem leren? Vindt hij dat leuk? Begrijpt hij de manier waarop je hem dat probeert te leren?
🌲 Is de leeromgeving geschikt? Is de omgeving nieuw en heeft je hond al even mogen verkennen? Zijn er dingen, mensen of honden aanwezig die je hond spannend vindt of waar hij bang van is?

Kom je er zelf niet helemaal uit? Boek eens een gratis kennismakingsgesprek via www.educanes.be zodat ik even met je kan meedenken en als het nodig is, kunnen we nadien ook samen aan de slag gaan 🤝

Ik probeer altijd alles te benaderen vanuit een positieve insteek, maar dit keer ga ik toch even duidelijk zijn over wat...
28/09/2023

Ik probeer altijd alles te benaderen vanuit een positieve insteek, maar dit keer ga ik toch even duidelijk zijn over wat NIET oké is. Laten we een kat maar eens een kat noemen 😉

😣 Je hond corrigeren voor elk gedrag dat jij niet leuk vindt of dat je volgens een instructeur (of Jan met de pet) niet kan of mag toelaten is NIET oké. Je moet jezelf ALTIJD de vraag stellen waarom je pup (of puber of volwassen hond) dit gedrag stelt en wat jij kan veranderen zodat hij kan leren wat jij verwacht. Honden stellen niet intentioneel vervelend gedrag om jou te pesten.
🙄 Het antwoord op bovenstaande vraag is NOOIT omdat hij dominant is, probeert de leider te worden, probeert boven je te komen staan, ongehoorzaam wil zijn, “gewoon” niet wil luisteren. Kan een instructeur je geen uitleg en tips geven die verder gaan dan dat, dan ben je niet aan het juiste adres om goed begeleid te worden
😡 Een pup (of puber of volwassen hond) feedback geven d.m.v. een ruk aan de lijn (waarbij je pup al dan niet een meter de lucht in vliegt), een tik of vuist op de neus of elders op zijn lijf, een trek aan de oren, het grijpen bij het nekvel of op welke andere manier dan ook waarbij je je pup pijn doet (en ja, dat is wat je dan doet) is NOOIT oké. Eén van de redenen dat dit niet oké is, is dat je hiermee GEEN informatie geeft over wat je van je hond verwacht. Daarnaast zijn er nog tal van andere redenen. Het artikel zou te lang worden als ik dit allemaal zou moeten uitleggen, maar stel gerust je vragen als je die hebt zodat ik antwoorden kan geven!! Deze manier van werken is ethisch ONverantwoord en, als ethisch omgaan met dieren jiet niet interesseert, ze is ook gewoon achterhaald en er zijn tal van andere manieren om met je hond aan de slag te gaan.
🫣 Je hond negeren als hij om steun vraagt, is NOOIT oké. Dicht tegen je aan komen zitten (ja, zelfs op je voet komen zitten is helemaal oké en GEEN teken van dominantie), achter je been gaan staan, tegen je aan komen staan, opspringen, enzovoort, kunnen allemaal tekenen zijn dat je hond om steun vraagt. Wil jij dat je hond je vertrouwt? Dan zorg je er best voor dat hij merkt dat je zijn vraag gezien hebt en dat je hem helpt.

Mijn hart breekt werkelijk als ik tijdens gesprekken met hondenbaasjes bovenstaande dingen te horen krijg. Honden zijn sociale dieren die zonder conflict met ons willen samenleven. Zij hebben basisbehoeften en het is onze taak om ervoor te zorgen dat we die kennen én invullen. Ze kunnen goed leren als wij zorgen voor de juiste omstandigheden en leerprincipes correct toepassen (en dat gaat verder dan klassieke en operante conditionering). Ze hebben begeleiding nodig, minstens wanneer ze aan het opgroeien zijn, zodat ze kunnen leren hoe onze mensenmaatschappij werkt.

Zoek alsjeblieft de juiste ondersteuning als je een pup of volwassen hond in huis haalt of tijdens het opvoedingsproces merkt dat dingen stroef lopen. Gun het jezelf en je hond om daarin te investeren!!! ❤️

Even iets over pubers. Heb jij een puber in huis? Is het jou al eens opgevallen dat jouw puberzoon of -dochter altijd ho...
18/09/2023

Even iets over pubers. Heb jij een puber in huis? Is het jou al eens opgevallen dat jouw puberzoon of -dochter altijd honger heeft?

Hersencellen zijn de meest energievretende cellen van ons lichaam. Aangezien er tijdens de puberteit/adolescentie zeer veel ontwikkelingen en veranderingen plaatsvinden in de hersenen, moet er veel van de opgenomen energie (uit voeding) naar de hersenen kunnen gaan. Het lichaam heeft een systeem ontwikkeld waarbij de hersenen voorrang krijgen om deze energie te krijgen. Naast de hersenen zijn er nog andere processen waar energie voor nodig is. De groei van de spieren is zo'n proces. Het is belangrijk om rekening te houden met deze energievretende processen als je activiteiten gaat aanbieden aan je hond.

Bevindt jouw hond zich in deze ontwikkelingsfase? Merk je dat hij sneller geïrriteerd raakt? Reageert hij sneller en feller op allerhande prikkels? Doe het dan eens wat rustiger aan. Leg je focus op het aanbieden van voldoende rust, ga lekker samen in de tuin zitten, ga samen verkennen en snuffelen in gekende omgevingen. Vermijd tijdelijk spel waarvan je hond heel erg hyper wordt.

Heb jij een jonge hond in huis en heb je vragen over zijn gedrag? Aaaah, een kennismakingsgesprek is dé oplossing. Leg je vragen aan me voor, gratis en vrijblijvend via www.educanes.be. Ik geef je inzicht zodat je het gedrag begrijpt en weet wat er nodig is om je puber door deze fase te loodsen. Of je dat alleen kan of toch liever met begeleiding, is helemaal aan jou om te beslissen, maar na ons gesprek zal je dat veel beter kunnen beoordelen.

I love these conversations!! ❤

15/09/2023

Hondenlosloopzones...

Ik ben geen fan.

Behalve als
✅️ je er alleen met jouw hond(en) op verkenning kan gaan en lekker kan spelen of
✅️ je er samen met jouw hond en een échte vriend van jouw hond bent. Een andere hond dus die jouw hond goed kent en waar hij écht bevriend mee is omdat beide honden elkaar al langer kennen, elkaar vertrouwen en elkaar hebben leren begrijpen.

Wat denk jij? 🤔

“Gooi je sleutels naar zijn kop.”“Laat een flesje met steentjes vallen zodat ze schrikt. Ze zal snel stoppen. Zorg wel d...
09/09/2023

“Gooi je sleutels naar zijn kop.”

“Laat een flesje met steentjes vallen zodat ze schrikt. Ze zal snel stoppen. Zorg wel dat ze niet ziet dat jij het bent.”

Kreeg jij dit soort adviezen al eens? 😱

Fisher discs of de DIY (zelfgemaakte) versies waaronder flesjes gevuld met steentjes, blikjes gevuld met knikkers of munten of een sleutelbos zijn tools die nog steeds in training en gedragsbegeleiding worden gebruikt. Met alle kennis die er voorhanden is in 2023 is dat ongelofelijk, maar waar.

Het gebruik ervan is verleidelijk. De quick fix die zo verslavend is (de beloning die we ervaren als iets onmiddellijk werkt, is héél krachtig), lonkt.

📃 Fisher discs creëren altijd angst. Hun werking is erop gebaseerd. Het is namelijk de angst die ervoor zal zorgen dat het gedrag dat ze op dat moment aan het inzetten waren, stopt (misschien). ALS ze werken (daarvoor moet je ze “correct” gebruiken en dat is helemaal niet zo simpel als vaak wordt voorgesteld), heb je je hond bang gemaakt. Waarvan? Vaak niet alleen van de discs of van je sleutelbos of van het flesje met steentjes, maar ook van andere dingen die in de context van dat moment aanwezig waren. Klinkt het nu al ingewikkeld? Dat is omdat het dat ook is!

Fisher discs en hun afgeleiden zijn achterhaald.

🍀 Gedrag kan op tal van andere manieren omgebogen worden. Het is belangrijk dat er EERST en ALTIJD gekeken wordt naar de reden die achter het gedrag zit. WAAROM doet jouw hond dit? Daar zit de sleutel tot een succesvolle samenwerking met je hond en tot het ombuigen van zijn gedrag als dat nodig is.

❤️❤️❤️


Angst negeren is geen optie!Is jouw hond bang van onweer dan heb je mogelijk al eens het advies gekregen om hem te neger...
07/09/2023

Angst negeren is geen optie!

Is jouw hond bang van onweer dan heb je mogelijk al eens het advies gekregen om hem te negeren op dat moment. De achterliggende reden is dat je hem zou belonen voor zijn gedrag als je hem aandacht zou geven. Dit is echter een grote misvatting. Om te beginnen zijn gedrag en emoties 2 verschillende dingen (meer hierover misschien later in een volgend bericht). Angst is een emotie. Gedrag is iets dat de hond doet om met die emotie om te gaan. Wanneer jouw hond bang is en op dat moment bibberend in een hoekje gaat zitten of naar jou toekomt en hijgend tegen je aan komt zitten, probeert hij dus met het gedrag dat hij stelt om te gaan met de angst die hij voelt. Sommige van deze gedragingen kiest hij bovendien niet bewust, maar die gebeuren vanzelf. Hijgen, pupillen die vergroten, een hartslag die verhoogt, zijn enkele dingen die hij niet in de hand heeft of bewust inzet. Met het gedrag dat hij stelt, zoekt hij naar manieren zich veiliger te voelen. Dit kan zijn door in een donker hoekje te kruipen, in de badkamer onder het toilet te schuilen, naar je slaapkamer te vluchten, achter of tegen jou te komen zitten, enzovoort.

Weet jij wat jouw hond nodig heeft als hij bang is? Maak dat mogelijk. Ga rustig zitten zodat hij in jouw buurt kan zijn als hij dat wil of tegen je aan kan kruipen als hij dat nodig heeft? Je zal zijn angst niet vergroten. Integendeel.

06/09/2023

Wat denk jij als eerste als jouw hond (herhaaldelijk) iets doet dat niet leuk is, vervelend is voor anderen of frustrerend en vermoeiend is voor jou?

1️⃣ Dat moeten we hem toch wel (snel) afleren.

Of:

2️⃣ Hmmm, waarom doet hij dit eigenlijk en wat zou er nodig zijn om dit te veranderen of op een andere manier te laten plaatsvinden.

Op de foto zie je mijn hond tijdens onze wandeling eerder vandaag. We gingen lekker lang op verkenning zonder dat ik de tijd in de gaten moest houden. Ze kon stukjes los lopen en stukjes aan een lange lijn en we kwamen wel 3 plaatsen tegen waar ze kon gaan pootjebaden 🏄‍♂️😉. Ze had echt nood aan iets en ik slaagde er de laatste paar dagen niet in om haar "in te plannen". "Inplannen?" Jazeker. Klinkt dat vreemd? Slaag jij erin om voldoende aan jouw hond te geven wat hij nodig heeft als je daar niet bewust tijd voor maakt of bewust over nadenkt hoe je dat precies gaat invullen? Eerlijk? Als het antwoord ja is, geloof ik je niet 🤥. Oh ja, Oi had ondertussen wel al een eigen bezigheid gevonden in onze tuin, maar die vond ik niet zo leuk. Ze werd er uiteraard niet voor gestraft. Ik heb aan nummertje 2️⃣ gedacht.

Ik zou het geweldig vinden als jouw reflex ook wordt dat je nummertje 2 denkt. Kom je er niet uit wat het antwoord is op de vragen "waarom" en "wat is er nodig"? Contacteer me, we praten erover en als je wil, gaan we samen op pad zodat jij de antwoorden vindt en ze concreet kan maken.

En als ik jouw nieuwsgierigheid geprikkeld heb, check dan even de volgende online webinars om meer te leren over honden:

"Geef je pup de beste start. Word opvoedingsdeskundige." - donderdag 21/9 om 20u

"Basisbehoeften. De grondlaag die onmisbaar is voor een fysiek en mentaal gezonde hond." - donderdag 19/10 om 20u

"Agressief gedrag." - donderdag 16/11 om 20u

Voor meer info kan je terecht op de website of stuur je een mail via www.educanes.be/contact


Adres

Neeroeteren
3680

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Miet Lambrichts - Hondengedragsdeskundige nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar Miet Lambrichts - Hondengedragsdeskundige:

Video's

Delen


Andere Diensten voor huisdieren in Neeroeteren

Alles Zien