16/09/2024
RIP - Wij zwijgen niet meer!
Wij zijn een jong gezin en echte dierenliefhebbers met hart en ziel. Daarnaast zijn we toegewijde ondernemers die dag en nacht werken om onze doelen te bereiken. We bieden werk aan honderden mensen, zowel in België als in het buitenland, en dragen jaarlijks aanzienlijk bij aan de staatskas dankzij onze winstgevende bedrijven.
Ons Levenswerk: Pladutse Stud
Gelegen in de Vlaamse Ardennen, bevindt onze fokkerij zich in een landschappelijk waardevol agrarisch gebied en biedt werk aan vier toegewijde medewerkers die bij weer en wind zorgen voor onze 23 paarden. Wij zijn een startup en bouwen gestaag aan ons bedrijf, volledig zelfvoorzienend en zonder landbouwsubsidies, die veel van onze sectorgenoten wel ontvangen.
Een fokkerij moet minimaal 20 paarden bezitten om als professionele fokkerij erkend te worden, en er moeten jaarlijks voldoende veulens geboren worden (bron): https://lv.vlaanderen.be/dier/paarden-ezels-bijen-honden/paarden-ezels/fokkerij-paarden
Het welzijn van onze dieren en de werkomstandigheden van onze medewerkers staan bij ons voorop.
Uitdagingen met Wetgeving
Volgens de Raad voor Dierenwelzijn (09/12/2010) moeten paarden die buiten staan beschut worden door een stal, natuurlijke beschutting, of een schuilhok. “De paarden die buiten worden gehouden, moeten kunnen opgestald worden of, indien dit niet het geval is, over een natuurlijke beschutting of een schuilhok beschikken.” bron:https://assets.vlaanderen.be/image/upload/v1614348984/Advies_paarden_buiten_houden.pdf
Hoewel landbouw- en visserij ons reguleringen verplichten zoveel veulens te fokken als wij paarden houden, stuiten wij op tegenwerking bij het verkrijgen van vergunningen voor onze infrastructuur. Ondanks het voldoen aan alle voorwaarden van een professionele fokkerij en uitgebreide documentatie, blijven onze aanvragen ongunstig geadviseerd en onze vragen voor overleg en plaatsbezoeken onbeantwoord.
De winter is in aantocht
De winter komt eraan en wij hebben onvoldoende huisvesting en infrastructuur om onze paarden volgens de wettelijke normen te huisvesten laat staan onze eigen normen van dierenwelzijn.
Moeten wij dan onze activiteiten stoppen?
Wat betekent dat voor ons personeel, onze paarden, en onze leveranciers zoals de lokale landbouwers uit Zulzeke die ons hooi en stro stockeren en just in time leveren? Wat met de dierenartsen voor inseminaties en de verzorging van onze paarden en veulens, de Belgische hengstenboeren waar we sperma aankopen, de hoefsmid, voederleveranciers en vele andere leveranciers die onze fokkerij ondersteunen? Staan jullie stil bij de financiële gevolgen die dit voor hen allemaal heeft want rechtstreeks en onrechtstreeks zijn die allemaal verbonden met landbouwactiviteiten en of de welvaart van onze staat en economie.