31/05/2024
💭 Pyotraumatische Dermatitis ( Hotspot)💭
Honden van het oertype, en dan praten we vooral over de oertypes met de dubbele dikke vachten die bestaan uit een dikke onderwol en stevige dekharen, komen in de zomer meestal wel eens in de problemen dat ze gevoelig zijn voor hotspots.
❓Hoe kan dit zo ontstaan?
Honden van het oertype ontwikkelen in de winter een dikkere laag onderwol die zich in de zomer minder ontwikkeld; ze hebben echter altijd onderwol. In de winter zie je dus ook bijna nooit dat honden van dat type op dat moment een hotspot gaan ontwikkelen; maar in het voorjaar en de zomer komt deze kwaal meestal opzetten.
Als de hond van zijn winter- naar de zomervacht gaat ruien komt de onderwol van de huid los. Het duurt een tijd voordat de onderwol door de dekharen heen kan komen; zodat veel mensen niet zien dat de hond al een periode in de rui is. Je vind wel de onderwol in huis op de grond dwarrelen, terwijl aan de vacht nog weinig te zien is.
En juist die periode dat de onderwol los komt van de huid is zo belangrijk. Dit zorgt er dan ook voor dat de huid begint te broeien van de warmte, die zich ontwikkeld tussen de huid en de los komende onderwol, er blijft in principe een warmtelaag hangen tussen de huid en de onderwol in.
➡️Dit veroorzaakt vaak het dilemma dat honden van het oertype zoals boven omschreven hotspots gaan ontwikkelen.
Je hoort vaak dat honden hotspots gaan ontwikkelen door een vlooienbeet, oormijt en andere mijtsoorten, anaalklieraandoeningen, en door teken die er niet goed uitgehaald zijn, zodat de kop van de teek nog in de huid aanwezig is.
Maar bij de oertype honden ligt het meestal aan de rui-periode die niet op tijd ontdekt wordt; en vaak niet door de hier boven omschreven andere aandoeningen.
Omdat de huid gaat broeien, door het los komen van de onderwol, ziet men ook regelmatig dat de honden meer gaan krabben en bijten in hun vacht omdat dit jeuk gaat veroorzaken. Juist dit bijten en krabben van de vacht veroorzaakt dat de huid wordt beschadigd; en door die beschadiging van de huid krijgen bacteriën de kans om een hotspot te ontwikkelen.
‼️Als je bij je hond een nat plekje ziet op zijn vacht moet je dit zeker nakijken. Ga met je vingers door de vacht en kijk goed op de huid van de hond. Merk je bij aanraking dat het plakkerig aanvoelt dan is de kans heel groot dat je hond een hotspot aan het ontwikkelen is. Ook is het zo,als je goed voelt, dat de huid terplekke heel warm tot heet is. Dit is dus een oppervlakkige huidontsteking. Als je daar niets aan doet kan het zich dieper in de huidlagen gaan manifesteren. Voor de hond is dit een zeer pijnlijke gewaarwording, en waardoor de hond zich ziek gaat gedragen en koorts gaat ontwikkelen.
▶️Wacht niet maar neem meteen actie. Een hotspot kan binnen een tijdsbestek van zes uren veranderen van een plekje van 3 cm naar een plek van 15 cm in doorsnee, dit ontstaat razend snel.
Als je er op tijd bij bent is het het beste dat je dat stuk vacht zo kort mogelijk wegscheert. Ik weet uit ervaring dat er mensen zijn die liever niet zien dat de vacht van de hond een stuk weggeschoren wordt, maar toch is het de beste remedie. Als de onderwol en vacht eraf zijn kan er zuurstof bij de huid komen die de genezing bevorderd. Als de vacht en onderwol plaatselijk weggeschoren is maak de wond dan schoon met bijvoorbeeld Badedas groen (verkrijgbaar bij de apotheek) of Nolvasan. Gebruik in ieder geval een niet irriterend ontsmettingsmiddel. Doe dit wel met beleid, omdat het vrij pijnlijk kan zijn. Ook kun je, als de wond schoon en droog is, Acederm (dit is een homeopathisch product ) gebruiken. Heeft de hond toch nog jeuk kun je ook Acederm erop sp***en (dit geeft een gele verkleuring van de huid en de vacht); dit helpt ook zeer goed tegen de jeuk en bevordert de genezing van de hotspot.
Acederm is te verkrijgen bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak; de gele kleur trekt na een tijdje uit de vacht.
Ben je er te laat bij, en is de wond al pussig aan het worden, dan is het advies om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan, want voor de hond is het een zeer pijnlijke kwestie.
Wat kun je zelf doen om het zoveel mogelijk te voorkomen? Controleer je hond op vlooien, teken, oormijten, enzovoort. Maar ben vooral alert rond de grote ruiperiode van de winter naar de zomer. Je kunt dit controleren door de onderwol en vacht helemaal tot aan de huid opzij te doen, zie je dan dat de onderwol een halve centimeter van de huid los komt (zie foto 1) is het tijd om je hond te gaan ontwollen. Dit kun je doen met een kam genaamd herderharkje
Kam zo de gehele hond, het kan zijn dat de onderwol in de nek nog niet loslaat, de onderwol in de nek is altijd het laatste wat in de rui gaat. Houdt het goed bij, en zodra de onderwol in de nekpartij los komt kam het dan ook goed uit. Ook is er de mogelijkheid om je hond voor het kammen te wassen, maar wij weten allemaal dat je een oertype hond met een dubbele vacht niet zo maar nat krijgt. Nu ligt het er ook aan wat voor grote hond je hebt, met een Shiba ben je eerder klaar dan met een Akita.
Maar het is een hele klus om de honden te wassen en dan ook nog eens goed droog te krijgen als je er de apparatuur er niet voor hebt, dus kun je dit ook laten doen in een hondentrimsalon.
(C) Miranda Fons Swiggers Hiromitsu