IQ staat al een tijdje (licht) hoefbevangen. De oorzaak is onduidelijk. Hij staat niet te dik, lever- en nierwaarden zijn in orde en hij is ook negatief getest op cushing. Gelukkig lijkt hij er niet veel pijn van te hebben en is het voorlopig met onrstekingsremmers ook redelijk onder controle.
🏃Maar aangezien mijn paarden op een weide staan en hij nu natuurlijk niet op gras mag, staat hij ondertussen al een tijdje op een klein stuk. Hem te veel laten bewegen werd me eerst ook afgeraden door de dierenarts. Maar met al de regen is zijn klein stukje best modderig geworden en komt hij volgens mij echt amper zijn stal nog uit.
En van al dat stilstaan begint hij nu fysiek last te krijgen. Dus dit weekend dan toch maar wat bewogen met hem.
❌ Aangezien de piste vol gras staat, moest ik even streng zijn want het is momenteel natuurlijk niet de bedoeling dat hij daar gewoon gras gaat eten. Niet leuk voor hem en mij want dat is helemaal niet hoe ik met mijn paarden wil werken, maar het kon even echt niet anders.
🙌 Maar eens hij doorhad dat grazen niet de bedoeling was, koos hij zelf om dan maar kegels te gaan tikken. Vroeger zou hij zich gewoon los getrokken hebben en zou het een hele strijd zijn geworden om hem effectief te laten bewegen. Nu begon hij gewoon spontaan van kegel naar kegel te lopen.
Ondanks alle zorgen die er nu rond hem zijn, was dat toch even een positief puntje. Het toont ook weer aan hoe hard hij veranderd is 😁.
Momenteel ben ik trouwens volop bezig met de voorbereidingen om een track aan te leggen voor hem zodat hij niet op gras staat maar wel weer wat meer beweging kan hebben.
Afgelopen week was het weer ontwormingstijd
⚠️ Dit was vroeger altijd een heel gedoe. Pacha en Quiny zijn niet bepaald fan van ontworming maar met wat moeite kreeg ik de spuit er altijd wel in. Bij IQ was dat een ander verhaal... Als hij iets niet wilt, zal het ook écht niet gebeuren. Dit resulteerde dus altijd in een 'gevecht', eentje dat ik onmogelijk kon winnen.
😊 Door echter met R+ te beginnen oefenen op ontwormen, gaat dit nu gewoon zonder problemen.
🍪Door de voerbeloning kreeg hij positieve associaties met de ontwormingsspuit, terwijl mijn vroegere aanpak de negatieve associaties alleen maar versterkten.
🙅 Verder kreeg hij nu ook de mogelijkheid om nee te zeggen, zonder dat er consequenties aan vasthingen.
🙌 Waar we vroeger moesten vrezen voor ons leven (en dit mag je bij hem best letterlijk nemen) zijn we nu na een paar minuten klaar, zonder het risico op gewonden!
Hier zien jullie een stuk van de training. Het kan nog beter maar hij komt zelf al naar de spuit toe in plaats van weg te rennen, zoals hij vroeger deed.
Dit is ook gefilmd nadat hij ontwormd werd, dus er was weer even een beetje een negatieve associatie met de spuit gemaakt
Update Furio
Met Furio gaat het longeren steeds beter.
Zijn eigenares heeft hem nooit echt met kegels getraind, waardoor hij niet de neiging heeft deze te gaan tikken en we ze daardoor kunnen gebruiken als een fysieke barrière. Zo wordt het makkelijker om hem te leren afstand te nemen tijdens het longeren. Een fysieke barrière is trouwens vaak niet alleen makkelijker voor het paard maar ook voor de train(st)er. Zo heb je immers een richtpunt voor waar het paard zou moeten lopen.
Verder leggen we op elke helft van de cirkel iets dat hij leuk vindt en waar Furio dus ook gemotiveerd voor is om naartoe te gaan. Dit zijn voor hem zijn speelbal en zijn knuffelbeer (superschattig). Op deze plaatsen krijgt hij nu ook elke keer even rust.
Dit hebben we gedaan omdat Furio niet vooruitgaat op een zweepsignaal en uiteraard willen we niet hoog in druk moeten gaan totdat hij wel zou reageren. Daarom moesten we op zoek gaan naar een manier waarop hij zelf gemotiveerd werd om te bewegen. En met zijn knuffelbeer hebben we er zelfs al wat drafpasjes uitgekregen.
@equiromance
@lightandsupplehorses
#paard #horse #pferd #arabianhorse #horsetraining#instahorses #horsesofinstagram #positivereinforcement #paardtastisch
Naast het introduceren van nieuwe voorwerpen hebben we met Galantis ook geoefend op de groundtie. Hierbij wordt het paard beloond om stil te staan en zo wordt stilstaan iets positief en kunnen ze hier ook mee ontspannen.
Deze oefening is heel nuttig om op een veilige manier te gaan wandelen. Soms moeten paarden nu eenmaal wachten voor ze bijvoorbeeld een baan kunnen oversteken.
Bij Galantis was deze oefening extra belangrijk omdat dit een nieuwe optie kan zijn voor hem als hij iets spannend vindt. In plaats van te gaan lopen, kan hij nu ook gewoon blijven stilstaan.
Op de video demonstreert hij dit mooi. Soms wordt hij afgeleid door dingen die in de omgeving gebeuren maar hij blijft steeds bij mij staan. En dat is wat we met hem ook wilden bereiken met deze oefening.
@equiromance
#horses #paard #pferd #horsetraining #positivereinforcement #horsehumanbond #arabianhorse #paardtastisch
In dit filmpje zien jullie Galantis, mijn derde projectpaard.
Zijn eigenares, @equiromance (ook het baasje van Furio) was al een tijdje met hem aan het oefenen om buiten te wandelen. Galantis bleef hier echter stress bij opbouwen en als het hem teveel werd, ging hij er vandoor. Dit is dan ook het project waarbij ik ging helpen.
Bij Galantis hebben we al op verschillende zaken gewerkt, onder andere op het vergroten van zijn zelfvertrouwen. Zo hebben we enge voorwerpen geïntroduceerd in de piste (een vertrouwde omgeving) zodat hij leert hoe hij kan omgaan met stress situaties en dat vluchten op zo'n moment niet de enige of beste optie is.
Op het eerste filmpje zien jullie het effect hiervan. Zijn baasje staat met een plastic zak te zwaaien, iets wat hij best eng vond in het begin. Nu gaat hij er gewoon al zelf naartoe! Een teken dat hij echt al wel meer zelfvertrouwen heeft gekregen.
#horses #instahorses #horsesofinstagram #paard #pferd #horsetraining #arabianhorse #horsehumanbond #paardtastisch
Update Furio
Met Furio zijn we ondertussen begonnen met het longeren. En hij doet dat heel goed. Op kleine signalen vertrekt hij al in stap op de cirkel. Hij moet nu vooral nog leren wat tempo te nemen en zijn afstand te bewaren.
De sessies mogen niet te lang duren bij hem want dan krijgt hij het moeilijk. Tussendoor doen we dan ook nog regelmatig de groundtie zodat hij zijn rust kan vinden. Maar hij maakt echt sprongen vooruit.
Zijn eigenares, @equiromance is ondertussen bezig om hem met de lange lijnen te trainen en ook dat neemt hij heel goed op. Een teken dat hij steeds beter met lichte druk aan zijn hoofd om kan. En dat terwijl hij een tijd geleden nog geen halster kon verdragen.
#horses #horsesofinstagram #instahorses #horsetraining #horsehumanbond
Update Fenna
Met Fenna hebben we ons einddoel bereikt en dit projectje is dus afgelopen.
Ze loopt mee aan het touw en kan al supergoed om met lichte druk op haar touwhalster.
Van een paard dat niet gehalsterd kon worden naar een paard dat superrustig meewandelt, en zelfs al enkele stapjes achteruit zet op lichte druk.
Heel blij dat dit 1 van mijn projectpaardjes was en dat ik haar en haar eigenares, @yentlaudrey nu mag blijven lesgeven.
#horses #horsesofinstagram #instahorses #horsetraining #positivereinforcement #horsehumanbond
Fenna heeft haar eerste stapjes met halster en touw gezet! 🙌
We gebruiken de target stick nu nog om haar duidelijk te maken wat ze moet doen, zonder dat we druk op het touw moeten zetten. Hier panikeerde ze vroeger immers op. Op termijn is het natuurlijk de bedoeling dat de target stick niet meer nodig is.
Maar wat een vooruitgang heeft ze al gemaakt! Zo blij dat ik deel mag uitmaken van dit traject met haar en haar eigenares @yentlaudrey
@lightandsupplehorses
#horses #horsetraining #horsesofinstagram #instahorses #positivereinforcement #horsehumanconnection
Na een lange stilte (wegens ziekte) zou ik jullie graag voorstellen aan 1 van mijn projectpaarden voor mijn opleiding bij Light and Supple Horses
Op het filmpje zien jullie Fenna. Fenna is 11 jaar oud en is reeds een aantal jaar bij haar huidige eigenares. Na jaren trainen, heeft ze nog steeds moeite met zich te laten halsteren. Als ze zich wel laat halsteren, zet ze het daarna op een lopen en is het bijna onmogelijk het halster nog uit te doen. In haar paniek loopt ze door alles heen. Hierdoor is het ook niet mogelijk om de hoefsmid, dierenarts, tandarts,... te laten komen voor haar.
Om dit probleem aan te pakken, hebben we eerst gewerkt aan een positieve connectie met mensen. Die heeft ze nu zeker gekregen.
Op het filmpje is te zien hoe ik counter association toepas zodat ze aanrakingen aan haar hoofd niet meer als negatief ervaart. Pas als dit goed gaat, kunnen we verder gaan met het halsteren zelf.
Fenna wordt nu volledig met R+ getraind, waarbij ze inspraak krijgt in haar eigen trainingen. Op het filmpje is namelijk te zien dat ik een startknop gebruik: pas als zij de blauwe ton aanraakt, raak ik haar aan. Op die manier verkleinen we de kans dat ze overweldigd geraakt.
#horses #horsesofinstagram
#connection #positivereinforcement #horsehumanbond #horsetraining