The HorseQode: Unite horse and human

The HorseQode: Unite horse and human Welkom bij The HorseQode: Unite horse and human! Ik geef lessen in natural horsemanship, R+ en help je graag starten in de academische rijkunst.

Zo zorgen we er samen voor dat je paard zowel fysiek als mentaal in balans is.

25/09/2022

IQ staat al een tijdje (licht) hoefbevangen. De oorzaak is onduidelijk. Hij staat niet te dik, lever- en nierwaarden zijn in orde en hij is ook negatief getest op cushing. Gelukkig lijkt hij er niet veel pijn van te hebben en is het voorlopig met onrstekingsremmers ook redelijk onder controle.

🏃Maar aangezien mijn paarden op een weide staan en hij nu natuurlijk niet op gras mag, staat hij ondertussen al een tijdje op een klein stuk. Hem te veel laten bewegen werd me eerst ook afgeraden door de dierenarts. Maar met al de regen is zijn klein stukje best modderig geworden en komt hij volgens mij echt amper zijn stal nog uit.
En van al dat stilstaan begint hij nu fysiek last te krijgen. Dus dit weekend dan toch maar wat bewogen met hem.

❌ Aangezien de piste vol gras staat, moest ik even streng zijn want het is momenteel natuurlijk niet de bedoeling dat hij daar gewoon gras gaat eten. Niet leuk voor hem en mij want dat is helemaal niet hoe ik met mijn paarden wil werken, maar het kon even echt niet anders.

🙌 Maar eens hij doorhad dat grazen niet de bedoeling was, koos hij zelf om dan maar kegels te gaan tikken. Vroeger zou hij zich gewoon los getrokken hebben en zou het een hele strijd zijn geworden om hem effectief te laten bewegen. Nu begon hij gewoon spontaan van kegel naar kegel te lopen.

Ondanks alle zorgen die er nu rond hem zijn, was dat toch even een positief puntje. Het toont ook weer aan hoe hard hij veranderd is 😁.

Momenteel ben ik trouwens volop bezig met de voorbereidingen om een track aan te leggen voor hem zodat hij niet op gras staat maar wel weer wat meer beweging kan hebben.

Your wings were ready but my heart was not 💔De leegte die je achterlaat is immens. Je zal voor altijd gemist worden. Pac...
26/07/2022

Your wings were ready but my heart was not 💔

De leegte die je achterlaat is immens. Je zal voor altijd gemist worden.

Pacha: 10 april 1992 - 18 juli 2022 💫

🩺Gisteren is Charlotte van .fit langsgekomen voor IQ. Ik had al lang het gevoel dat er dingen mis waren met zijn lijf en...
29/06/2022

🩺Gisteren is Charlotte van .fit langsgekomen voor IQ. Ik had al lang het gevoel dat er dingen mis waren met zijn lijf en er waren al heel veel mensen gepasseerd om hem te onderzoeken, maar niemand vond de oorzaak. Tot gisteren.

😲 IQ heeft een vernauwing in zijn halswervels waardoor zijn zenuw gekneld zit, wat ataxie geeft. De signalen van en naar zijn achterhand zijn dus vertraagd. Hierdoor reageert hij veel trager op vragen die gesteld worden. Als ik bijvoorbeeld benen geef, komt het signaal van mijn benen trager binnen. En het signaal dat hij zelf naar zijn achterhand stuurt, als antwoord op mijn vraag, komt ook vertraagd aan.

🤯Als je dit niet weet, zorgt dit voor frustraties bij zowel paard als ruiter. Want als je je paard volgens R- traint, wat ik vroeger deed, verhoog je je druk als hij niet reageert. Maar hij begrijpt uiteraard niet waarom, want hij kàn echt niet sneller reageren. En zo kan ik plots heel veel van zijn gedrag verklaren. Het omver lopen als je hem achteruit vraagt, tegen je aan lopen omdat hij zichzelf niet snel genoeg gestopt krijgt, niet op de trailer willen want hij heeft niet genoeg evenwicht,... en alle problemen die we tegenkwamen met het rijden.

🫁Het heeft ook inwendig consequenties, voor onder andere zijn darmen, huid en longen. Zo heeft IQ een enorme gasbuik, door de slechte bezenuwing van die darmen. Hierdoor verteert hij minder goed en stapelt gas zich op. Daardoor oogt hij heel dik, maar dat is hij eigenlijk niet.

🧩Er kan jammer genoeg niks aan gedaan worden, buiten je training hierop aanpassen. Maar toch ben ik eigenlijk opgelucht. Er werd me altijd gezegd dat IQ een 'stout' paard was. Uiteraard heeft een paard altijd een reden voor gedrag, en doet het nooit gewoon moeilijk. Alleen kon tot gisteren niemand me die reden geven. Maar nu zijn alle puzzelstukjes eindelijk op hun plaats gevallen. Hij is helemaal geen moeilijk paard, wel een onbegrepen paard. Maar daar kunnen we mee aan de slag.

❤️Bepaalde zaken zal hij nooit kunnen, zoals jumpings of hoge dressuur. Ook galopjes trekken op een ongelijke ondergrond zijn te onveilig. Maar dat maakt me niet uit, als hij er maar geen pijn van heeft.

07/06/2022

Afgelopen week was het weer ontwormingstijd

⚠️ Dit was vroeger altijd een heel gedoe. Pacha en Quiny zijn niet bepaald fan van ontworming maar met wat moeite kreeg ik de spuit er altijd wel in. Bij IQ was dat een ander verhaal... Als hij iets niet wilt, zal het ook écht niet gebeuren. Dit resulteerde dus altijd in een 'gevecht', eentje dat ik onmogelijk kon winnen.

😊 Door echter met R+ te beginnen oefenen op ontwormen, gaat dit nu gewoon zonder problemen.

🍪Door de voerbeloning kreeg hij positieve associaties met de ontwormingsspuit, terwijl mijn vroegere aanpak de negatieve associaties alleen maar versterkten.

🙅 Verder kreeg hij nu ook de mogelijkheid om nee te zeggen, zonder dat er consequenties aan vasthingen.

🙌 Waar we vroeger moesten vrezen voor ons leven (en dit mag je bij hem best letterlijk nemen) zijn we nu na een paar minuten klaar, zonder het risico op gewonden!

Hier zien jullie een stuk van de training. Het kan nog beter maar hij komt zelf al naar de spuit toe in plaats van weg te rennen, zoals hij vroeger deed.
Dit is ook gefilmd nadat hij ontwormd werd, dus er was weer even een beetje een negatieve associatie met de spuit gemaakt

Gisteren vierden we Pacha haar 30ste verjaardag! 🎉Ze kreeg een uitgebreide borstelb***t, een heerlijk feestmaal, een kle...
11/04/2022

Gisteren vierden we Pacha haar 30ste verjaardag! 🎉
Ze kreeg een uitgebreide borstelb***t, een heerlijk feestmaal, een klein familiefeestje in de piste (want daar staat volgens hen nu eenmaal het beste gras 🤷‍♀️) en 's avonds deden we nog een wandelingetje, met uiteraard graasmomentjes.

Zo blij dat we deze verjaardag hebben kunnen vieren en dat ze echt nog wel kan genieten van het leven op haar oude dag.

Pacha is al meer dan de helft van mijn leven bij mij en ik bijna de helft van haar leven bij haar. Ze is bij mij gekomen toen ze 15,5 jaar oud was en ik was toen zelf 14.

Ik heb zo ongelofelijk veel van haar geleerd doorheen deze jaren en heb veel mooie momenten met haar mogen meemaken. Hopelijk kunnen we er daar nog wat aan toevoegen.

Hier is het dan eindelijk, mijn logo 😃ik ben er echt súperblij mee! Een dikke merci aan  om dit te ontwerpen. Het paarde...
30/01/2022

Hier is het dan eindelijk, mijn logo 😃ik ben er echt súperblij mee!
Een dikke merci aan om dit te ontwerpen.

Het paardenhoofd is gebaseerd op een foto van Pacha. De Q in de naam verwijst natuurlijk naar Quiny en IQ. Op die manier zitten mijn 3 paarden, die me tot op het punt gebracht hebben om mijn eigen bedrijfje op te richten, verwerkt in mijn naam 😊

10/09/2021

Update Furio

Met Furio gaat het longeren steeds beter.

Zijn eigenares heeft hem nooit echt met kegels getraind, waardoor hij niet de neiging heeft deze te gaan tikken en we ze daardoor kunnen gebruiken als een fysieke barrière. Zo wordt het makkelijker om hem te leren afstand te nemen tijdens het longeren. Een fysieke barrière is trouwens vaak niet alleen makkelijker voor het paard maar ook voor de train(st)er. Zo heb je immers een richtpunt voor waar het paard zou moeten lopen.

Verder leggen we op elke helft van de cirkel iets dat hij leuk vindt en waar Furio dus ook gemotiveerd voor is om naartoe te gaan. Dit zijn voor hem zijn speelbal en zijn knuffelbeer (superschattig). Op deze plaatsen krijgt hij nu ook elke keer even rust.

Dit hebben we gedaan omdat Furio niet vooruitgaat op een zweepsignaal en uiteraard willen we niet hoog in druk moeten gaan totdat hij wel zou reageren. Daarom moesten we op zoek gaan naar een manier waarop hij zelf gemotiveerd werd om te bewegen. En met zijn knuffelbeer hebben we er zelfs al wat drafpasjes uitgekregen.




19/08/2021

Naast het introduceren van nieuwe voorwerpen hebben we met Galantis ook geoefend op de groundtie. Hierbij wordt het paard beloond om stil te staan en zo wordt stilstaan iets positief en kunnen ze hier ook mee ontspannen.

Deze oefening is heel nuttig om op een veilige manier te gaan wandelen. Soms moeten paarden nu eenmaal wachten voor ze bijvoorbeeld een baan kunnen oversteken.

Bij Galantis was deze oefening extra belangrijk omdat dit een nieuwe optie kan zijn voor hem als hij iets spannend vindt. In plaats van te gaan lopen, kan hij nu ook gewoon blijven stilstaan.

Op de video demonstreert hij dit mooi. Soms wordt hij afgeleid door dingen die in de omgeving gebeuren maar hij blijft steeds bij mij staan. En dat is wat we met hem ook wilden bereiken met deze oefening.



17/08/2021

In dit filmpje zien jullie Galantis, mijn derde projectpaard.

Zijn eigenares, (ook het baasje van Furio) was al een tijdje met hem aan het oefenen om buiten te wandelen. Galantis bleef hier echter stress bij opbouwen en als het hem teveel werd, ging hij er vandoor. Dit is dan ook het project waarbij ik ging helpen.

Bij Galantis hebben we al op verschillende zaken gewerkt, onder andere op het vergroten van zijn zelfvertrouwen. Zo hebben we enge voorwerpen geïntroduceerd in de piste (een vertrouwde omgeving) zodat hij leert hoe hij kan omgaan met stress situaties en dat vluchten op zo'n moment niet de enige of beste optie is.

Op het eerste filmpje zien jullie het effect hiervan. Zijn baasje staat met een plastic zak te zwaaien, iets wat hij best eng vond in het begin. Nu gaat hij er gewoon al zelf naartoe! Een teken dat hij echt al wel meer zelfvertrouwen heeft gekregen.

14/08/2021

Update Furio

Met Furio zijn we ondertussen begonnen met het longeren. En hij doet dat heel goed. Op kleine signalen vertrekt hij al in stap op de cirkel. Hij moet nu vooral nog leren wat tempo te nemen en zijn afstand te bewaren.

De sessies mogen niet te lang duren bij hem want dan krijgt hij het moeilijk. Tussendoor doen we dan ook nog regelmatig de groundtie zodat hij zijn rust kan vinden. Maar hij maakt echt sprongen vooruit.

Zijn eigenares, is ondertussen bezig om hem met de lange lijnen te trainen en ook dat neemt hij heel goed op. Een teken dat hij steeds beter met lichte druk aan zijn hoofd om kan. En dat terwijl hij een tijd geleden nog geen halster kon verdragen.

12/08/2021

Met Fenna hebben we ons einddoel bereikt en dit projectje is dus afgelopen.

Ze loopt mee aan het touw en kan al supergoed om met lichte druk op haar touwhalster.

Van een paard dat niet gehalsterd kon worden naar een paard dat superrustig meewandelt, en zelfs al enkele stapjes achteruit zet op lichte druk.

Heel blij dat dit 1 van mijn projectpaardjes was en dat ik haar en haar eigenares, nu mag blijven lesgeven.

05/08/2021

Fenna heeft haar eerste stapjes met halster en touw gezet! 🙌

We gebruiken de target stick nu nog om haar duidelijk te maken wat ze moet doen, zonder dat we druk op het touw moeten zetten. Hier panikeerde ze vroeger immers op. Op termijn is het natuurlijk de bedoeling dat de target stick niet meer nodig is.

Maar wat een vooruitgang heeft ze al gemaakt! Zo blij dat ik deel mag uitmaken van dit traject met haar en haar eigenares



Dit is Furio. Hij is 3 jaar oud en is 1 van mijn andere projectpaardjes. Zijn eigenares, , wilde hem stilletjesaan begin...
19/06/2021

Dit is Furio. Hij is 3 jaar oud en is 1 van mijn andere projectpaardjes.

Zijn eigenares, , wilde hem stilletjesaan beginnen longeren en dit was initieel het project waar ik aan mee ging werken. We merkten echter al heel snel dat hij veel last had met druk en aanrakingen op zijn hoofd. Een halster aandoen vond hij dan ook helemaal niks en na een tijdje ging hij lopen als er iemand met het halster aankwam.

Aangezien zijn eigenares al met R+ werkte, was het snel besloten om hem op deze manier te trainen en te zorgen dat hij de aanrakingen op zijn hoofd niet meer als negatief ervaarde. Na een 2-tal maanden trainen was hij er vandaag helemaal klaar voor om zijn halster aan te doen! Zo leuk om te zien dat de trainingen zo'n effect hebben 😍

KeuzevrijheidZoals ik in eerdere posts al aanhaalde, train ik mijn paarden regelmatig met positive reinforcement. Bij de...
09/06/2021

Keuzevrijheid

Zoals ik in eerdere posts al aanhaalde, train ik mijn paarden regelmatig met positive reinforcement. Bij deze methode is het belangrijk dat het paard keuzevrijheid krijgt: het mag zelf kiezen of het deel wilt nemen aan de training of toch liever wat anders gaat doen.

Dit heeft verschillende voordelen. 1 voordeel is dat paarden hier meer zelfvertrouwen door krijgen. Ze moeten de training namelijk niet ondergaan maar hebben er zelf ook iets in te zeggen.
Daarnaast is het ook de ideale manier om te testen hoe comfortabel een paard zich voelt tijdens de training.

Op de foto zien jullie bijvoorbeeld dat Quiny in vrijheid (zonder touw) mee de trailer opgaat. Als ik haar vasthield, ging ze sowieso volledig mee de trailer op. Maar ik wilde ook eens testen wat ze zou doen als ze echt helemaal zelf kan kiezen. Vindt ze de trailer dan nog steeds oke of gaat ze dan toch liever wat anders doen? Dit is een goede test om te zien hoe vertrouwd ze echt is met de trailer. Uiteraard is het dan zeer leuk om te zien dat ze ook in vrijheid zelf kiest om mee te gaan trainen en de trailer mee opgaat.

Ga jij ook wel eens naar je paard om samen niets te doen?Dit versterkt niet alleen de band met je paard, maar is soms oo...
24/05/2021

Ga jij ook wel eens naar je paard om samen niets te doen?

Dit versterkt niet alleen de band met je paard, maar is soms ook gewoon wat jullie beiden nodig hebben om daarna weer ontspannen te kunnen trainen.

Als je vastzit in je training, is een tijdje niks doen met je paard, en zo terug op zoek gaan naar een connectie, net het beste wat je kan doen om daarna weer vooruitgang te boeken. Verder blijven trainen, zorgt er immers vaak voor dat de frustraties bij beiden hoog oplopen.

Zelf heb ik ook nog maar eens ontdekt dat samen niksen een boost geeft aan de relatie met je paard. Ik heb een maand niet met mijn paarden kunnen trainen. Er gewoon bij zitten, was het enige dat ik fysiek aankon. Toen ik daarna de trainingen weer opnam, ging alles plots veel vlotter dan ervoor! Een tijdje rust was duidelijk wat de paarden nodig hadden.

Dus merk je dat de connectie met je paard even zoek is, of zit je gewoon zelf minder in je vel en heb je weinig energie om veel te doen? Ga gewoon lekker samen niksen! Het kan jullie relatie alleen maar ten goede komen.

15/05/2021

Na een lange stilte (wegens ziekte) zou ik jullie graag voorstellen aan 1 van mijn projectpaarden voor mijn opleiding bij Light and Supple Horses

Op het filmpje zien jullie Fenna. Fenna is 11 jaar oud en is reeds een aantal jaar bij haar huidige eigenares. Na jaren trainen, heeft ze nog steeds moeite met zich te laten halsteren. Als ze zich wel laat halsteren, zet ze het daarna op een lopen en is het bijna onmogelijk het halster nog uit te doen. In haar paniek loopt ze door alles heen. Hierdoor is het ook niet mogelijk om de hoefsmid, dierenarts, tandarts,... te laten komen voor haar.

Om dit probleem aan te pakken, hebben we eerst gewerkt aan een positieve connectie met mensen. Die heeft ze nu zeker gekregen.

Op het filmpje is te zien hoe ik counter association toepas zodat ze aanrakingen aan haar hoofd niet meer als negatief ervaart. Pas als dit goed gaat, kunnen we verder gaan met het halsteren zelf.

Fenna wordt nu volledig met R+ getraind, waarbij ze inspraak krijgt in haar eigen trainingen. Op het filmpje is namelijk te zien dat ik een startknop gebruik: pas als zij de blauwe ton aanraakt, raak ik haar aan. Op die manier verkleinen we de kans dat ze overweldigd geraakt.


Persoonlijke ruimteVaak wordt er gesproken over paarden die geen respect hebben voor onze persoonlijke ruimte. Maar resp...
14/04/2021

Persoonlijke ruimte

Vaak wordt er gesproken over paarden die geen respect hebben voor onze persoonlijke ruimte. Maar respecteren wij hun ruimte wel?

Als je aankomt op de weide of de stal, loop je dan zomaar naar je paard toe om het bijvoorbeeld te halsteren? Of stop je even voor je zijn/haar persoonlijke ruimte inloopt? Door te wachten tot het paard zelf aangeeft dat je dichterbij mag komen, toon je immers dat je ook respect hebt voor zijn/haar persoonlijke ruimte.

Dit is ook een belangrijke oefening voor paarden die zich moeilijk laten halsteren. Vaak geven deze paarden al ver op voorhand signalen die duidelijk maken dat ze niet willen dat je dichterbij komt. Door deze signalen op te merken en ernaar te luisteren leren ze dat jij niet zomaar over hun grenzen gaat en dat er rekening wordt gehouden met hen.

Tot slot is er nog Quiny. Quiny is twee jaar geleden op mijn pad gekomen. Ze is de 14-jarige dochter van Pacha, die ze n...
05/04/2021

Tot slot is er nog Quiny. Quiny is twee jaar geleden op mijn pad gekomen. Ze is de 14-jarige dochter van Pacha, die ze nog bij haar vorige eigenaar gekregen heeft. Quiny heeft daar haar hele leven als fokmerrie gediend. Toen ze daar te koop werd aangeboden, ben ik meteen langsgegaan en het was liefde op het eerste gezicht.

Het bleek echter dat ze wel wat trauma’s had opgelopen en heel weinig kende. Ze was altijd blij als je aankwam maar vanaf je er wat mee wilde doen, ging ze in shut down waar ze dan weer heel explosief kon uitkomen. Na een tijd kon ik haar ook niet meer gaan halen op de weide. Een heel ander paard dan IQ dus, waarvoor ik opnieuw op zoek moest naar een methode die voor haar werkte en waarbij de trainingen voor haar leuk werden in plaats van stressvol.

Daarom ben ik mezelf meer gaan verdiepen in R+, iets wat ik tot dan toe enkel sporadisch eens toepaste. Wat een effect heeft dit gehad! Door haar inspraak te geven in haar eigen trainingen, en me dus aan te passen aan haar tempo, heb ik nu een paard dat staat te wachten aan de piste tot het haar b***t is voor een trainingssessie.
Waar ze vroeger nog over omheiningen sprong als ik een zadel oplegde, blijft ze nu mooi staan terwijl ik haar opzadel en heeft ze onlangs zelfs haar eerste stapjes gezet met mij op haar rug, in volledige vrijheid.

R+ (en veel geduld) heeft van haar een veel zelfzekerder paard gemaakt dat heeft leren meedenken trainingen.

Op de foto hierboven zien jullie IQ. IQ is bij mij geboren. Toen we Pacha kochten, was ze immers zwanger van hem. Ondert...
04/04/2021

Op de foto hierboven zien jullie IQ. IQ is bij mij geboren. Toen we Pacha kochten, was ze immers zwanger van hem. Ondertussen is hij al 12 jaar oud.

IQ is een paard met een handleiding, die ik zelf nog steeds aan het ontcijferen ben. Hij was niet akkoord met de traditionele manier van omgaan en houden van paarden. Als iemand hem van de stal naar de weide wilde brengen, ging hij er gewoon vandoor. Longeren was al helemaal een ramp, hij trok zich altijd los. Alles wat ik met hem wilde doen, resulteerde in een soort van strijd. Dit was absoluut niet hoe ik wilde omgaan met mijn paard en daarnaast was het gewoon heel onveilig.

Daarom ben ik na een tijd op zoek gegaan naar een andere en vriendelijkere manier om met hem te communiceren. Zo kwam ik terecht in de wereld van natural horsemanship. Met de juiste begeleiding kon ik hem op korte termijn plots wel longeren zonder dat hij er continu vandoor ging en leerde hij reageren op subtiele signalen.

Het aandoen van het halster bleef echter nog steeds een probleem. Hij bleef nooit stilstaan en beet continu in het halster, waarmee hij eigenlijk zijn frustraties probeerde duidelijk te maken. Omdat dit niet opgelost geraakte met negative reinforcement, ben ik zo voor de eerste keer in aanraking gekomen met positive reinforcement. Hierdoor heeft hij geleerd rustig stil te staan als ik zijn halster aandoe.

IQ en ik hebben dus al een hele weg samen afgelegd en het blijft nog steeds zoeken wat er voor hem werkt en wat niet. Hoewel dit niet was wat ik me op mijn 14 jaar voorstelde bij mijn eerste veulen, ben ik heel dankbaar dat hij me al zoveel heeft bijgeleerd.

Laat ik mijn eigen paarden even voorstellen, aangezien zij ook af en toe op de pagina zullen verschijnen. Op deze foto's...
03/04/2021

Laat ik mijn eigen paarden even voorstellen, aangezien zij ook af en toe op de pagina zullen verschijnen.

Op deze foto's zien jullie Pacha, mijn eerste paard. Ze is bij mij gekomen toen ik 14 jaar oud was en ze was (en is nog steeds) een droompaard! Ze is super betrouwbaar en je kunt er alles aan vragen.

Toen ik haar kreeg, was ik zelf nog heel gefocust op het rijden, maar ik merkte vrij snel dat ik wilde dat ook zij het samen zijn leuk vond. Dat resulteerde erin dat ik vaak gewoon naar haar ging om haar te borstelen of om gewoon wat samen te niksen, iets waar we beiden enorm van konden genieten. Dit waren mijn eerste stapjes in het zoeken naar een echte connectie met mijn paard waarbij het rijden steeds minder belangrijk werd. Na een tijd ben ik met haar ook gestart met wat vrijheidsdressuur, iets dat ze nog steeds heel leuk vindt.

Ondertussen is ze al 28 jaar oud (10 april wordt ze alweer 29) en dus mag ze nu van haar pensioen genieten. Wel doe ik regelmatig nog wat licht academisch werk met haar zodat ze haar spieren niet verliest. Verder genieten we nog van gezellige wandelingetjes aan de hand en af en toe eens een sessie vrijheidsdressuur.

Hebben jullie al gehoord van de leerkwadranten? Deze zijn: - Positieve bekrachtiging (R+)- Negatieve bekrachtiging (R-)-...
01/04/2021

Hebben jullie al gehoord van de leerkwadranten? Deze zijn:
- Positieve bekrachtiging (R+)
- Negatieve bekrachtiging (R-)
- Positive punishment (P+)
- Negative punishment (P-)

Hierbij staat positief niet voor goed en negatief niet voor slecht maar wel voor het toevoegen of weghalen van een prikkel. Hieronder licht ik de vier kwadranten even toe:

- Bij positieve bekrachtiging (R+) wordt er een positieve stimulus toegevoegd als het paard het gewenste gedrag vertoont. Hiermee moedig je dit gedrag aan en zal het paard dit ook vaker vertonen. Als positieve stimulus wordt vaak voer gebruikt.

- Bij negatieve bekrachtiging (R-) wordt een aversieve prikkel gegeven tot het paard het gewenste gedrag vertoont en dan wordt deze prikkel weggehaald. Er wordt hier ook vaak gesproken van ‘pressure’ en release. Pressure (of druk) is hier de aversieve stimulus. Het weghalen van deze stimulus is de release.
Ook hier is het doel dat het paard het gewenste gedrag vaker gaat vertonen. Dit zal het doen om aan de onaangename prikkel te ontsnappen.

- Bij positieve straf (P+) wordt er een aversieve stimulus toegevoegd om ongewenst gedrag te laten afnemen. Een voorbeeld hierbij is een ruiter die zijn zweep gebruikt wanneer het paard niet wilt aandraven.

- Bij negatieve straf (P-) neem je een positieve stimulus weg wanneer het paard ongewenst gedrag vertoont. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen tijdens het groomen. Als je je paard krabt, zal het jou ook willen groomen met zijn tanden. Dit doet uiteraard pijn en daarom stop je met het paard te krabben.

Deze kwadranten kunnen alle vier gebruikt worden in de training van je paard, al werken ze niet allemaal even efficiënt.

Welkom bij 'The HorseQode: Unite horse and human' waarin ik jullie meeneem in mijn verhaal als instructeur in opleiding ...
28/03/2021

Welkom bij 'The HorseQode: Unite horse and human' waarin ik jullie meeneem in mijn verhaal als instructeur in opleiding bij
Light and Supple Horses

Ik ben Kirsten en wil van de paardenwereld een mooiere wereld maken waarin paard en mens elkaar beter gaan begrijpen en op die manier een mooie communicatie en connectie opbouwen.

Zoals bij velen begon mijn paardenverhaal op maneges en stallingen waar paarden op de traditionele manier gehouden werden. Nadat ik mijn eerste eigen paard kreeg, merkte ik echter dat ik meer wilde: het paard moest ook een stem krijgen en plezier kunnen beleven aan de trainingen. Zo ben ik terecht gekomen in de wereld van natural horsemanship en wat later ontdekte ik ook de kracht van positive reinforcement. Momenteel ben ik me verder aan het verdiepen in de academische rijkunst om je paard zowel fysiek als mentaal in balans te brengen.

Dus loop je ergens tegenaan met je paard of wil je gewoon meer leren over deze methodes? Stuur me gerust een pb!

Adres

Putte
2580

Telefoon

+32477806786

Website

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer The HorseQode: Unite horse and human nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar The HorseQode: Unite horse and human:

Video's

Delen


Andere Paardentrainer in Putte

Alles Zien