19/06/2023
Een korte herinnering aan de gezondheidsvereisten voor reizen met huisdieren
Met de vakantie in aantocht en de vele vragen die kunnen rijzen in het kader van het reizen met huisdieren, sturen wij u een herinnering met informatie die voor u nuttig kan zijn om uw klanten hieromtrent te adviseren.
- Als de eigenaars met hun hond, kat of fret naar het buitenland willen reizen,
- Als ze een van deze dieren op vakantie tegenkomen, het willen adopteren en mee terug willen nemen naar België,
- Als ze een dier willen kopen tijdens hun verblijf in het buitenland, in een winkel of van een particulier, en het mee terug willen nemen.
Opgelet! Er moeten immers een aantal stappen genomen worden voordat dit mogelijk is!
Honden, katten en fretten kunnen hondsdolheid overdragen. Het is een dodelijke ziekte voor mens en dier. Het virus zit in het speeksel van besmette dieren en wordt niet alleen overgedragen door bijten, maar ook krabben of likken aan beschadigde huid kan al voldoende zijn.
België is officieel vrij van hondsdolheid maar er is slechts één geval nodig afkomstig uit een land waar deze ziekte nog steeds veel voorkomt om andere dieren en mensen in België te besmetten.
Om dit risico te voorkomen werden gezondheidsvereisten ingevoerd.
Als eigenaars met hun huisdier in de Europese Unie reizen, moet het geïdentificeerd worden met een microchip (in bepaalde situaties en voor bepaalde bestemmingen worden tatoeages nog aanvaard. Meer informatie vindt u op onze website), op hun naam geregistreerd staan, een Europees paspoort hebben en sinds ten minste drie weken ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Jonge dieren mogen niet worden gevaccineerd voordat ze 12 weken oud zijn.
Als ze de Europese Unie verlaten, zijn de voorwaarden van het land van bestemming van toepassing. Voor sommige landen kunnen ze deze informatie vinden op de website van het FAVV; voor andere landen moeten ze contact opnemen met de ambassade of gewestelijke organisaties voor exportbevordering. Om hun dier achteraf naar België te laten terugkeren, moet, afhankelijk van het land van herkomst, naast de eerder vermelde voorwaarden, een bloedonderzoek gebeuren om te bewijzen dat zijn immuniteit in orde is en dat het beschermd is tegen hondsdolheid. Dit bloedonderzoek moet een maand na een eerste rabiësvaccinatie gebeuren en dus moet hier tijdig mee begonnen worden! Indien de test wordt uitgevoerd vóór het vertrek, noteert de dierenarts het positieve resultaat in het paspoort en is het onmiddellijk geldig. Een gunstig resultaat blijft geldig zolang het vaccinatieschema volgens de aanwijzingen van de fabrikant gevolgd wordt. Indien het bloedonderzoek buiten de Europese Unie is uitgevoerd (omdat de eigenaars zijn vertrokken zonder de test te laten doen of terugkomen met een nieuw dier), moet de test worden uitgevoerd in een door de Europese Unie erkend laboratorium: http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/approval_en.htm, moeten ze na het bloedonderzoek 3 maanden wachten voordat ze de grens over kunnen en hebben ze een officieel certificaat nodig om de resultaten te bevestigen.
Als eigenaars deze vereisten niet naleven, kan hun huisdier worden geweigerd en tijdens de reis worden geblokkeerd, naar het land van oorsprong worden teruggestuurd, in quarantaine worden geplaatst of erger nog, in sommige gevallen worden geëuthanaseerd.
Zij dienen zich ruim op voorhand te informeren voor hun reis of hun terugkeer naar België om elk risico te vermijden.