Emotie & (on)balans: een combinatie die meer problemen veroorzaakt dan je misschien denkt.
🧠Het begint eigenlijk al met de manier waarop een paardenbrein in elkaar zit: ze hebben geen grote prefrontale cortex zoals wij, het deel van ons brein dat instaat voor rationeel denken. Paarden functioneren vooral op basis van een emotioneel systeem dat reageert op sensorische prikkels. Om het eenvoudig voor te stellen: ze koppelen een positieve of negatieve emotie aan wat ze voelen, zien, horen,…
🐎In de video hierboven zie je Lewis en ik werken aan galop. Het is nog best moeilijk voor hem om balans te vinden in die gang, dus hij zoekt wat… en dan struikelt hij. Niet hard, maar je ziet hem wel meteen in zijn emotie schieten.
⚖️Onbalans vóélt niet fijn voor een paard. En het is niet alleen het fysiek onaangename gevoel van stramme spieren en bindweefsel, het is ook de emotie erachter: voelen dat hun lichaam niet meekán in de beweging die ze wel wíllen maken, is evolutionair gezien de doodsteek… als je lijf niet meer meewerkt als prooidier, ben je er in de natuur gewoon geweest 🤷🏻♀️.
Achter onbalans schuilt dus een groot gevoel van onveiligheid en onzekerheid. Dit kan zich dan op heel wat manieren uiten: angst, boosheid, vluchtgedrag, shutdown,…
🌀Zo zie je bvb paarden die vreselijk bokken en/of zich lostrekken aan de longe, vaak omdat de cirkel te klein is, of de gang nog niet soepel genoeg. Je ziet ook paarden die niet meer willen halthouden, met hun hoofd gooien, “drammen” of weglopen…. omdat ze nooit geleerd hebben hoe ze correct kunnen halthouden en hun hele lijf onaangenaam voelt bij elke geforceerde stop….een negatieve spiraal ontstaat..
🛟Belangrijk is dus om in deze gevallen niet enkel op emotie te werken, maar ook om je paard de kans te geven om zijn/haar lijf beter te gaan gebruiken. Geef hen die zekerheid en veiligheid terug, via een soepel lijf en goede training. Stop die negatieve spiraal en ga op zoek naar men