10/06/2024
Helaas overal aanwezig en komt nog te vaak in het hooi terecht...
𝗝𝗮𝗰𝗼𝗯𝘀𝗸𝗿𝘂𝗶𝘀𝗸𝗿𝘂𝗶𝗱: 𝘃𝗼𝗼𝗿𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗯𝗲𝘀𝘁𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻:
Jacobskruiskruid is een plant die veel voorkomt in Vlaanderen en bekend staat om zijn felgele bloemen. De plant groeit vaak in weilanden, bermen en braakliggende terreinen. Hoewel het er onschuldig uitziet, is Jacobskruiskruid zeer giftig voor paarden.
De plant bevat pyrrolizidine-alkaloïden, stoffen die schadelijk zijn voor de lever. Wanneer paarden Jacobskruiskruid eten, kunnen deze toxines leiden tot leverbeschadiging en uiteindelijk zelfs dodelijk zijn. Het probleem is dat de plant, zowel vers als gedroogd in hooi, giftig blijft. Paarden vermijden de verse plant meestal vanwege de bittere smaak, maar in hooi kan het onopgemerkt worden geconsumeerd.
Bestrijding van de plant in de weide is erg moeilijk omdat de plant in het najaar veel zaden verspreidt en deze zaden heel lang in de bodem bewaard kunnen blijven totdat ze gaan kiemen. Het is raadzaam om de plant in het voorjaar al te bestrijden door hem met wortel en al te verwijderen.
Wil je meer weten over de bestrijding van Jacobskruiskruid? https://www.paarden.vlaanderen/nl/themas/paardenwelzijn-gezondheid-en-verzorging/artikel/jakobskruiskruid