PerNaturam NL

PerNaturam NL PerNaturam is een gespecialiseerd postorderbedrijf voor natuurlijke producten voor honden, paarden e Gezondheidsproblemen zijn ook altijd voedingsproblemen.

PerNaturam is een gespecialiseerd bedrijf voor natuurlijke producten voor honden, paarden en katten en pluimvee. PerNaturam biedt uitgebreid gekwalificeerd voedingsadvies en de juiste producten.

MINERALEN & VITAMINENMineralen of sporenelementen vormen het cruciale onderdeel in de meeste lichaamsmoleculen, vooral i...
31/08/2023

MINERALEN & VITAMINEN

Mineralen of sporenelementen vormen het cruciale onderdeel in de meeste lichaamsmoleculen, vooral in alle enzymen, zonder welke niets in het lichaam werkt. Calcium, fosfor en silicium zijn de belangrijkste bouwstenen voor botten. Zoals altijd komen de beste leveranciers uit de levende natuur, dat wil zeggen: ze zijn van natuurlijke oorsprong: botten en algen. Mineralen en sporenelementen die van nature gebonden zijn, kunnen beter worden opgenomen, worden gelijkmatig over het lichaam verdeeld en hopen zich niet op in slechts enkele organen.

De calciumvoorziening

Elke hond moet een passende hoeveelheid calcium krijgen. Vlees- en beendermeel is belangrijk voor honden met gewrichts- en botschade. Prestatiehonden, drachtige en lacterende teven, puppy's en jonge honden tot ongeveer anderhalf jaar oud, honden voor en na operaties, oude honden en al diegenen die geen botten krijgen, hebben een verhoogde behoefte. Algenkalk van de Lithothamnium-alg is bovendien een uitstekende leverancier van calcium, magnesium en talrijke sporenelementen, die de algen uit het zeewater binden.

Bijzonder belangrijk voor fokkers om te weten: het lichaam van de teef bouwt calciumreserves op tijdens de dracht. Als het reservoir niet voldoende gevuld is, kan onvruchtbaarheid optreden: de teef eet niet of staat helemaal niet. Of de nesten zijn klein, de pups onderontwikkeld. Daarom is het essentieel om de fokteef lang voordat de loopsheid begint te voorzien van voldoende calcium uit levende bronnen. Een optimale calciumvoorziening is tevens de beste preventie tegen eclampsie.

Basisverzorging van de hondDe basis van gezondheid is optimale voedingGezonde voeding ontlenen wij aan de natuurlijke om...
29/08/2023

Basisverzorging van de hond

De basis van gezondheid is optimale voeding

Gezonde voeding ontlenen wij aan de natuurlijke omstandigheden waarin de wilde en wilde verwanten van onze honden leven of leefden. De natuur kent de weg – zij heeft dit al miljoenen jaren bewezen.

Achter veel ziekten schuilt een verstoring van het innerlijke evenwicht, veroorzaakt door een tekort of een overaanbod, vaak beide gecombineerd. Geneesmiddelen kunnen dit evenwicht alleen beïnvloeden als tegelijkertijd de voeding wordt verbeterd. Het is beter om de dagelijkse zorg preventief te optimaliseren, zodat er geen ernstige gezondheidsproblemen ontstaan. Voorkomen is beter dan genezen!

Wat heeft de hond nu nodig?

De beste manier om ons te oriënteren is wat de wolf eet. De wolf is geen pure carnivoor. Zoals alle roofdieren likt hij eerst het bloed en eet vervolgens de ingewanden, delen van de maag en de hele darm met zijn inhoud. Zijn prooi bestaat voornamelijk uit herbivoren. Hun darmen zitten dienovereenkomstig vol met halfverteerd plantaardig voedsel, rijk aan enzymen, vitamines (inclusief die geproduceerd door de darmbacteriën van de prooi), fytochemicaliën, chlorofyl, antioxidanten en mineralen, die allemaal in organische structuren zijn ingebouwd en dus niet uit hun oorsprong komen. uit gesteenten of worden chemisch geproduceerd. Vervolgens worden spiervlees, pezen, ligamenten, kraakbeen en botten gegeten. Maar ook groenten en fruit staan ​​op zijn menu! Honden hebben meer nodig dan vers vlees, anders ontstaan ​​er snel tekorten. Iedereen die extrudaten (droogvoer) of ingeblikt voedsel geeft, moet weten dat beide zeer verhit zijn, extrudaten soms tot boven de 150°C. Veel vitale stoffen overleven dit niet. Daarom zijn natuurlijke, hoogwaardige supplementen essentieel, of je nu rauw voert, zelf eten kookt of kant-en-klaarvoer geeft.

Met onze ontwikkeling van de vleesblikjes komen we nog dichter bij de samenstelling van een prooidier. Want een optimale...
27/08/2023

Met onze ontwikkeling van de vleesblikjes komen we nog dichter bij de samenstelling van een prooidier. Want een optimale voorziening van alle vitale voedingsstoffen is op lange termijn alleen gewaarborgd als de voeding grotendeels overeenkomt met de natuurlijke voeding.
Het hoge aandeel waardevol spiervlees, dat zo essentieel is voor katten, bedraagt tussen 75 en 85% in onze blikjes. Daarnaast zijn er hoogwaardige slachtafvallen zoals lever, hart en maag, en een natuurlijk aandeel bot, dat in de calciumbehoefte voorziet. Het vetgehalte van 11 tot 14 % is eveneens gebaseerd op een prooidier en de aanwezige groenten (10 %) leveren de nodige vezels voor een goede darmperistaltiek.

De dierlijke ingrediënten bevatten van nature alle noodzakelijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen, mineralen, enz. Zelfs het aminozuur taurine, dat essentieel is voor katten, overleeft ons behoedzame productieproces en zit er dus in zuiver natuurlijke vorm in. Wij hebben met opzet synthetische additieven vermeden. Omdat ook het welzijn van de dieren die het vlees leveren ons na aan het hart ligt, gebruiken wij geen vlees dat afkomstig is van de bio-industrie.

Veel paardeneigenaren van paarden die in gebergten leven in de Alpen gebieden, waar de paarden in de zomer naar de kruid...
26/08/2023

Veel paardeneigenaren van paarden die in gebergten leven in de Alpen gebieden, waar de paarden in de zomer naar de kruidenrijke hooggelegen weiden komen, melden unaniem dat huid- en hoefproblemen, moeilijkheden bij de vachtwisseling, aandoeningen van de luchtwegen of stofwisselingsziekten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit is te danken aan de talrijke secundaire plantaardige stoffen met hun ontstekingsremmende werking, hun stimulering van de spijsverteringsorganen en hun bevordering van de gewenste darmflora. Dus het is allemaal te danken aan de soortenrijke kruidenweiden. Met dit als voorbeeld hebben wij soortenrijke mengsels samengesteld die ook typisch zijn voor dit landschap.

25/08/2023
Deze methode is zeer succesvol gebleken:Adstringa bittere kruiden, geef 50 g per dag, bij voorkeur 's morgens, gedurende...
25/08/2023

Deze methode is zeer succesvol gebleken:

Adstringa bittere kruiden, geef 50 g per dag, bij voorkeur 's morgens, gedurende maximaal een week. Dit mengsel sluit het geperforeerde darmslijmvlies af. Geef dan dagelijks 50 g Amara bittere kruiden of als alternatief de Oost Pruisische kruiden. Deze twee mengsels zorgen ervoor dat de productie van spijsverteringssappen wordt gestimuleerd, waardoor de darmflora zich sneller herstelt en de spijsvertering normaliseert.
Om overtollig vocht te binden vullen we aan: 30 g EquiZeolon of 30 - 50 g EquiGaron of 30 g Peloid pellets of 100 g Topimal pellets.
Om de herstelde stabiele darmflora in stand te houden, is het van essentieel belang, zoals hierboven reeds is beschreven, de paarden te voorzien van een aan hun soort aangepaste basisvoeding.
De basis hiervoor is goed hooi, schoon water, wisselende kruidenmengsels uit het kruidenpakket 1000, Orgamin en EquiBasal. Bijzonder belangrijk voor de darmflora zijn de bitterstoffen, zoals die voorkomen in de Oost-Pruisische kruiden, de bittere kruiden van Amara of het mengsel van Toscana.

De Sonnenwende immuunkruiden worden gecombineerd met planten waarvan de energieën zich vooral tijdens de zonnewende mani...
26/06/2023

De Sonnenwende immuunkruiden worden gecombineerd met planten waarvan de energieën zich vooral tijdens de zonnewende manifesteren. Midzomer staat voor rode zonnehoed, tijm, witte doorn, rozemarijn, ijzerkruid en kamille; de energie van de winterzonnewende wordt vertegenwoordigd door de maretak en taigawortel. Sonnenwend immuunkruiden worden traditioneel gebruikt om het immuunsysteem te versterken en te activeren. Zonnebloem immuunkruiden boosten het immuunsysteem, ondersteunen de bloedproductie en zorgen voor stabiele darm- en huidflora.

28/05/2023
Artrose - Gewrichten beschermenHet beginpunt voor het ontstaan van artrose is altijd het kraakbeen. In een gezond gewric...
22/05/2023

Artrose - Gewrichten beschermen

Het beginpunt voor het ontstaan van artrose is altijd het kraakbeen. In een gezond gewricht zijn kraakbeenvorming en -afbraak in evenwicht. In het door artrose aangetaste gewricht is dit evenwicht echter verstoord: het kraakbeen wordt steeds meer afgebroken. Het kraakbeen wordt dunner en minder elastisch, zijn schokabsorberende eigenschappen nemen af. De normaal stroperige synoviale vloeistof wordt dunner en kan daardoor geen veerkrachtige beschermlaag voor het kraakbeen vormen en bevat minder voedingsstoffen voor de opbouw en het herstel van het kraakbeenweefsel. Dit kan leiden tot verdere kraakbeenschade of gewrichtsontsteking (artritis). Dit versnelt op zijn b***t artrose. Een vicieuze cirkel.
Omdat kraakbeenweefsel geen bloedvaten heeft en de toevoer van voedingsstoffen afhankelijk is van de gewrichtsvloeistof, regenereert het veel langzamer dan bijvoorbeeld botweefsel, dat een goede bloedtoevoer heeft. De ontwikkeling van artrose kan genetisch bepaald zijn of het gevolg zijn van verwondingen, verkeerde belastingen, ondervoeding of zelfs leeftijdsgebonden kraakbeenslijtage.

Voor een gezonde ontwikkeling van de gewrichten is het vooral belangrijk dat jonge honden niet te snel groeien. Als u het gewicht van de ouders kent, moet u een groeicurve laten opstellen. Vooral in groeifasen schieten jonge honden vaak omhoog en zien er erg mager uit, maar dan is het niet raadzaam om de hoeveelheid voer te verhogen. Een extra toevoer van groenlipspierextract met zijn hoge gehalte aan glycosaminoglycanen (een bestanddeel van kraakbeen en gewrichtsvloeistof) en collageen kan artrose voorkomen. Monotone continue belasting van de gewrichten, zoals bij het fietsen, moet tijdens de groeifase worden vermeden.

Anders is passende lichaamsbeweging belangrijk om door drukbelasting en ontlasting synoviale vloeistof te vormen, in het kraakbeen te persen en bij ontlasting weer uit te zu**en. Er moet voor worden gezorgd dat honden niet alleen draven, maar ook lopen. Alleen dan wordt het kraakbeen voldoende voorzien van voedingsstoffen. Bij oudere honden kan het nuttig zijn kruiden die de doorbloeding bevorderen en ontstekingen verminderen, zoals duivelsklauw of wierook, toe te dienen. Een voldoende hoeveelheid omega-3 vetzuren kan beschermen tegen ontstekingen.

Tip voor de gewrichten

🐾🐾 Perna Junior met 60 % groenlip Zuidzeemossel, gelatine, rozenbottel, levertraan met vitamine D en omega-3 vetzuren.

🐾🐾 Perna Adult met 50 % groenlip Zuidzeemossel, rozenbottel, gelatine, spirulina, moerasspirea

🐾🐾 Perna Senior met 55 % groenlip Zuidzeemossel, rozenbottel, Afrikaanse duivelsklauw, moerasspirea, wierook

knowledge health practitioner physiotherapy

Tandplak & TandenWaarschijnlijk heb je wel gehoord wat de oorzaken hiervan zijn: Stukjes zetmeelhoudend en suikerhoudend...
24/04/2023

Tandplak & Tanden

Waarschijnlijk heb je wel gehoord wat de oorzaken hiervan zijn: Stukjes zetmeelhoudend en suikerhoudend voedsel hopen zich op op de tanden, waar ze een ideale voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels. Deze microben produceren zuren die het glazuur wegvreten. Dit creëert meer aanvalsoppervlakken voor destructieve kiemen, en al snel worden calciumverbindingen, eiwitten en koolhydraten, het gevreesde tandsteen, afgezet.
Het tandvlees wordt teruggedrongen en de halzen van de tanden komen bloot te liggen. Het tandvlees raakt ontstoken.
Binnen enkele maanden of enkele jaren zijn de tanden rot en moeten ze getrokken worden. Dezelfde ontwikkeling als bij ons mensen. De rotte tanden en de daaropvolgende vernietiging van de kaak alleen zijn niet genoeg. De ontsteking reist door het hele lichaam, verzwakt het immuunsysteem en maakt het vatbaar voor infecties, maar vooral voor schade door vrije radicalen, die zich bijvoorbeeld uit in artritis en artrose. Wat klein begon, bedreigt nu het hele lichaam.

Maar waar komt de kracht vandaan?

Alle droge voedingsmiddelen bevatten veel zetmeel, gewoonlijk minstens 25 tot 30 %, sommige veel meer, tot 50 %, vaak ook suiker. Veel blikvoer is verrijkt met granen, rijst, maïs, bananen, aardappelen, zoete aardappelen, gierst, quinoa, amarant, allemaal zetmeel. Controleer uw voedsel! En de barfers? Velen vullen de vleesmix ook royaal aan met pasta, aardappelen of rijst. Dat is niet beter. Je moet groenten en kruiden aanvullen, maar geen zetmeelrijke bestanddelen. Je kent zelf de gevolgen en poetst elke dag je tanden, maar zet je hond dit aan. De meeste honden vinden het stom, en katten pikken het al helemaal niet. Je hebt dus een praktische, duurzame oplossing nodig voor je dieren. Maar zelfs bij dieren die een volledig zetmeelvrij dieet krijgen, kan door genetische aanleg steeds weer tandsteen ontstaan.

Het concept voor succes: Als er tandsteen aanwezig is, is een dagelijkse behandeling met Ascodent Plus noodzakelijk. Als het tandsteen is opgelost, moet u Ascodent Plus af en toe een paar dagen preventief geven. Als u een pup heeft, moet u altijd kleine hoeveelheden Ascodent Plus aan het voer toevoegen. Voor kleine pups tot 1 kg is een mespuntje voldoende, grotere pups krijgen 1 g. Volwassen honden kunnen het beste het hierboven beschreven mengsel krijgen. En zeg niet dat het geen zin heeft bij een oudere hond die misschien al tanden heeft verloren en waarvan de kaak beschadigd is - ja, dat is het wel! Maar u zult een paar maanden geduld moeten hebben. Voor bijzonder hardnekkig tandsteen, meng Ascodent plus met water en breng de pasta aan op de plekken. Vermijd voortaan zetmeel en suiker in welke vorm dan ook! Let op, koolhydraten (zetmeel en suiker) zijn vaak vermomd in voedingsmiddelen! Je kunt de hoeveelheid niet gemakkelijk zien door naar de cijfers te kijken. Als u het niet doorziet, bel ons dan en wij leggen u uit hoe u de getallen kunt lezen!

https://www.pernaturam.de/ascodent-plus-m6623

Perna JuniorOm de gewrichtsfuncties van jonge honden te ondersteunen en het bindweefsel te versterken. De optimale combi...
24/04/2023

Perna Junior

Om de gewrichtsfuncties van jonge honden te ondersteunen en het bindweefsel te versterken.
De optimale combinatie voor veerkrachtige gewrichten. Met 60% groenlipmossel.

Perna Adult

Voor volledige mobiliteit bij sport, prestaties en werk
Ondersteunt de gewrichtsfuncties van volwassen honden, vooral wanneer de prestatie-eisen hoog zijn. Voorkomt slijtage van het kraakbeen.

Perna Senior

Voor soepel bewegen op oudere leeftijd.
Perna Senior combineert de groenlipmossel met kruiden die van oudsher worden gebruikt voor de gewrichten en dus voor de mobiliteit.

https://www.pernaturam.de/pezen-ligamenten-en-gewrichten-c3766

Giardia bij hond of katGiardia zijn eencellige organismen met een flagellum, die in de darm leven en het slijmvlies kunn...
24/01/2023

Giardia bij hond of kat

Giardia zijn eencellige organismen met een flagellum, die in de darm leven en het slijmvlies kunnen aantasten. Typische symptomen van giardiasis zijn, terugkerende diarree met een zeer specifieke vies-zoete geur. Er kunnen mengsels van slijm en bloed voorkomen. Bij extreem sterke aantasting, komt braken ook voor.

Giardia voedt zich hoofdzakelijk met koolhydraten, vooral met gemakkelijk beschikbare suikers in de darm of met glycogeen, dat de opslagvorm van suiker is. Giardia behoren tot de flagellaten, een van de vroegste levensvormen op onze planeet. Zij hebben zich zodanig aangepast aan hun gastheren, waartoe alle gewervelde dieren behoren, met inbegrip van vogels, zodat zij gewoonlijk onopgemerkt blijven en geen grote schade aanrichten. Aangenomen wordt dat meer dan de helft van alle honden en katten besmet is met Giardia, maar niet ziek wordt. Een zwak immuunsysteem en een onevenwichtige voeding met veel koolhydraten scheppen echter ideale leefomstandigheden voor de giardia, zodat deze zich extreem kan vermenigvuldigen en vervolgens symptomen kan veroorzaken.

De opkomst van droogvoer heeft ertoe geleid dat grote hoeveelheden koolhydraten in de vorm van zetmeel en ook suikers als honden- en kattenvoer worden gegeven. Zelfs een graanvrij droogvoer is niet zetmeelvrij, het bevat aardappel, zoete aardappel of een andere zetmeelbron.

Als je giardia wilt verminderen, moet je eerst zetmeelrijk voedsel vermijden en zo de voeding voor giardia ontnemen. Vermijd ook rijst, gierst en andere zetmeelbronnen bij barf voeding . De darm moet worden ondersteund met kruidenremedies. Bijzonder opmerkelijk is het baardmos. Het is een natuurlijk middel dat vooral kan worden gebruikt wanneer er een onevenwicht bestaat tussen bacteriën en protozoën. Paardenbloemwortel en essentiële oliën van mediterrane planten zoals tijm en origanum kunnen de groei van ongewenste kiemen en protozoa doeltreffend tegengaan. Ook schapenkaas en originele feta, bieden met hun melkzuurbacteriën waardevolle hulp voor het darmmilieu.

Als de Giardia dan verdwenen is, hoeft dit niet per se opnieuw te worden getest, temeer daar de antigeentests ook positief reageren op de eiwitten van dode Giardia-fragmenten en honden en katten op elk moment in de omgeving opnieuw besmet kunnen raken. U kunt natuurlijk als beste constateren of uw huisdier gezond is. U kunt het makkelijk zien aan de vaste ontlasting en ruiken aan de geur. Een zetmeelvrij dieet en een stabiele darm zijn de beste bescherming tegen Giardia.

Wat betekend licht voor kippen?Kunstmatig toegevoegd of natuurlijk daglicht, licht is de basis voor het leven op aarde. ...
21/01/2023

Wat betekend licht voor kippen?

Kunstmatig toegevoegd of natuurlijk daglicht, licht is de basis voor het leven op aarde. Mens, dier of plant - we hebben allemaal licht nodig. Energie en boodschapperstoffen zoals vitaminen en gelukshormonen worden geproduceerd door de waarneming van licht. Licht geeft warmte, licht maakt blij en nodigt uit tot bewegen - het startsein voor een energieke dag! Natuurlijk licht is dynamisch en bevat alle kleuren van de regenboog. Het volledige spectrum van natuurlijk licht past zich aan het tijdstip van de dag aan en biedt ons, de bewoners van de natuur, wisselende intensiteiten en temperaturen. Kunstlicht creëert continue lichtomstandigheden, maar komt niet in de buurt van de kwaliteit van onze natuurlijke lichtbron, de zon.

Licht maakt het verschil

🐔 Vogels herkennen hun soortgenoten met hetzelfde uiterlijk in felle kleuren.
🐔 Vergeleken met ons mensen zien vogels veel meer kleurschakeringen binnen het lichtspectrum.
🐔 Kippen hebben minstens 14 uur licht per dag nodig om eieren te leggen. In het donkere seizoen kan de "kippendag" kunstmatig worden verlengd.
🐔 Kippen leggen en broeden het liefst in schaduwrijke, onverlichte hoeken van het hok en de tuin.
🐔 In het hok moet het licht vogelvriendelijk zijn: lampen mogen niet te heet worden en mogen niet flikkeren. LED-lampen met een hoge flikkerfrequentie (>120 Hertz) zijn hiervoor geschikt.
🐔 UV-licht is een natuurlijk antiwormmiddel! Eieren en larven van parasieten reageren gevoelig op zonlicht, zodat de aantallen op het bodemoppervlak onder controle worden gehouden.

Ons assortiment kruiden en supplementen voor kippen https://www.pernaturam.de/pluimvee

Duizenden jaren lang waren planten uit de natuur de belangrijkste voedingsbron voor mensen en hun dieren, en dat is nog ...
13/01/2023

Duizenden jaren lang waren planten uit de natuur de belangrijkste voedingsbron voor mensen en hun dieren, en dat is nog steeds zo voor herbivore wilde dieren. Vijftig jaar geleden kon men een paard gewoon in de wei laten grazen, in combinatie met het bijvoeren van hooi, stro en zout, en dat was een aan de soort aangepast aanbod dat aan zijn behoeften voldeed. Maar waar zijn zulke weiden vandaag nog te vinden?

Veel paardeneigenaren van paarden die in gebergten leven in de Alpen gebieden, waar de paarden in de zomer naar de kruidenrijke hooggelegen weiden komen, melden unaniem dat huid- en hoefproblemen, moeilijkheden bij de vachtwisseling, aandoeningen van de luchtwegen of stofwisselingsziekten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit is te danken aan de talrijke secundaire plantaardige stoffen met hun ontstekingsremmende werking, hun stimulering van de spijsverteringsorganen en hun bevordering van de gewenste darmflora. Dus het is allemaal te danken aan de soortenrijke kruidenweiden. Met dit als voorbeeld hebben wij soortenrijke mengsels samengesteld die ook typisch zijn voor dit landschap.

Helpen kruiden überhaupt als het paard of andere dieren ziek zijn? Deze bezorgdheid is gebaseerd op een wereldbeeld dat plant noch dier als een holistisch wezen wordt beschouwt, maar veel afzonderlijke plantaardige stoffen los van elkaar worden beschouwt en toegekend aan specifieke lichaamsfuncties, ongeacht de directe behoefte en dosering.

Vaak worden de argumenten van de farmaceutische industrie kritiekloos overgenomen, ook door voederfabrikanten en therapeuten: Kruiden zouden alleen werken als ze voor korte tijd worden gebruikt, bijvoorbeeld maximaal vier weken. Onlangs is er zelfs over gesproken dat slechts maximaal vijf kruiden tegelijkertijd op het dier inwerken.

De kruidenrijke hooggelegen weiden in de Alpen, de zomerweiden van de IJslanders, de geurige landschappen van de Extremadura of de bonte ruige weiden van de Schwäbische Alb zouden dus slechts vier weken geschikt zijn voor paarden, waarna de paarden nog minstens vier weken op gras en hooi zouden moeten staan.

500 triljoen bacteriën in de darmflora worden zelfs met drie maal drie (9) en zelfs met drie tot de macht van drie (27) kruiden niet overbelast. Integendeel, op de soort afgestemde veelzijdige kruidenvoeding stabiliseert de darmflora en het immuunsysteem. Als kruidenmengsels op de natuur zijn gebaseerd en voor afwisseling en diversiteit in het voer zorgen, kunnen ze ook over een langere periode worden gegeven. In de natuur verandert het aanbod van kruiden het hele jaar door, zodat het zinvol is kruidenmengsels het hele jaar door af te wisselen, vooral omdat de oorspronkelijke natuurlijke variëteit moeilijk te imiteren is; wilde paarden gebruiken een voedselspectrum van 200 – 300 planten.

Het bijzondere van planten is de complexiteit van hun actieve bestanddelen, die bestaan uit 100, 500 of zelfs meer verschillende verbindingen. Deze actieve bestanddelen in planten, de tannines en bitterstoffen, de glucosinulaten, de flavonen en flavonoïden, de grote groep van antioxidantverbindingen en de etherische oliën worden in hun complexiteit uitsluitend door planten geproduceerd. Omdat ze niet worden gebruikt voor de primaire energiestofwisseling, worden ze secundaire fytochemicaliën genoemd.

De volgende keer dat je verkouden bent of last hebt van je darmen, zal een thijmthee goed van pas komen, of je bereidt je salades met Provençaalse kruiden of een mengsel van Italiaanse kruiden met tijm. Het is niet anders met onze dieren.

Ben je professional in de dierensector en wil je extra bijdragen aan de gezondheid van het dier? Informatie via Ilse.van...
05/01/2023

Ben je professional in de dierensector en wil je extra bijdragen aan de gezondheid van het dier?

Informatie via [email protected]

Dekens voor paarden in de overgangsperiode Na de lange zomer dalen de temperaturen en wij mensen beginnen al te bevrieze...
22/12/2022

Dekens voor paarden in de overgangsperiode

Na de lange zomer dalen de temperaturen en wij mensen beginnen al te bevriezen - en we bedekken onze paarden. Maar hun thermoneutrale bereik ligt ver onder dat van ons: Terwijl de mens geen energie hoeft te verbruiken om zich warm te houden bij temperaturen tussen 20 en 35 graden, ligt de comfortzone van paarden tussen 5 en 15 graden. Pas bij ongeveer -10 graden beginnen paarden voor meer lichaamswarmte te zorgen door hun metabolisme te activeren. Te veel dekens daarentegen brengen het paard in gevaar. Wanneer de temperatuur in de herfst in de loop van de dag stijgt, kunnen stress en zelfs koliek en hitteberoerte het gevolg zijn.
De natuur heeft niet voorzien in overgangs-, buiten- of combinatie-/regendekens. Daar is de thermoregulatie van het paard voor. De wintervacht heeft zich onafhankelijk van de buitentemperatuur gevormd.
Na de zomerzonnewende op 21 juni worden de dagen weer korter, en de afnemende duur van het daglicht is het signaal voor de vachtwisseling.
Bij warmere temperaturen wordt de vacht minder lang en dicht. Bij koel herfstweer kan de wintervacht tot 30% dikker zijn dan de zomervacht. Het paard kan opstaan, rollen en ook zijn haar neerleggen om de dikte van de isolatie te beïnvloeden. Hij moet daarvoor wel zijn haarbalgspieren kunnen oefenen, wat met een deken nauwelijks mogelijk is. De talglaag van de vacht beschermt tegen vocht en mag niet worden verwijderd door voortdurend te borstelen.
Vetkussentjes isoleren drie keer zoveel als andere weefsels. Daarom zouden paarden in het wild tegen het einde van de zomer ongeveer 20% in gewicht toenemen. Tijdens de winter moeten deze extra reserves echter weer worden aangesproken. Het oplossen van de vetdepots heeft als bijkomend effect een natuurlijke ontgifting, omdat schadelijke stoffen daarin worden afgezet. Natuurlijk is de winter een magere tijd waarin paarden zich voornamelijk voeden met droge bladeren, schors, wortels en vitamine C-houdende bessen zoals rozenbottel.

Paarden die het voorjaar met overgewicht beginnen, lopen een extreem risico op hoefbevangenheid.
Intern produceert de enorme appendix van het paard enorme hoeveelheden warmte die het beschermen tegen afkoeling. Ruwvoer moet dus altijd beschikbaar zijn voor de paarden, zelfs of vooral in de winterweiden. Bij koud weer vernauwen de slagaders zich en vertragen zo de bloedstroom om extra afkoeling te voorkomen. Tijdens de warme herfstdagen worden de vaten wijder, neemt de bloedstroom toe en worden de slagaders op het lichaamsoppervlak van meer bloed voorzien. Indien nodig worden ook de zweetklieren actief.

Gezonde paarden zijn dus niet alleen zonder deken optimaal beschermd tegen de kou, maar kunnen de mechanismen van thermoregulatie alleen zo gebruiken. Zieke, zeer magere of geschoren paarden daarentegen moeten wellicht in de herfst, wanneer de temperatuur lager is of wanneer het vochtig en koud is, worden gedekt. Dit moet altijd individueel worden beslist en is niet afhankelijk van het eigen temperatuurgevoel van het paard.

Zetmeelrijke voeding voor honden?Als afstammelingen van wolven, zijn honden geen zetmeelverwerkers. Het dieet van wolven...
19/12/2022

Zetmeelrijke voeding voor honden?

Als afstammelingen van wolven, zijn honden geen zetmeelverwerkers. Het dieet van wolven bestaat uit het gehele prooidier, zoals vlees, ingewanden, bloed, darmen met inhoud, beenderen, pezen, ligamenten, huid en haar. Het bevat ook het volledige netwerk van het immuunsysteem, bestaande uit organen, verschillende celtypes en moleculen.
Zetmeel vormt slechts een klein deel, dat zich in de darm van het prooidier bevindt als een halfverteerde brij. En zo nu en dan worden er rijpe bessen en vruchten gegeten. Honden moeten op dezelfde manier gevoed worden wat de samenstelling van hun voeding betreft.
Geëxtrudeerd droogvoer bevat tot 40 % zetmeel, wat extreem veel is. Dit geldt ook voor veel ingeblikt voedsel. Zetmeeldragers zijn alle granen, zoals rijst, maïs, tarwe, gerst, enz. Maar zelfs als op de verpakking staat dat het graanvrij is, is het niet zonder zetmeel; meestal bevat het erwten, aardappelen, zoete aardappelen of zelfs noedels en bananen.
Sinds enige tijd circuleert op fora en in de pers het bericht dat moderne honden in staat zijn zetmeel veel beter te gebruiken dan hun voorouders (Universiteit van Upsala). Er wordt gezegd dat de genen voor de productie van amylase, het pancreasenzym dat zetmeel in suiker afbreekt, zich hebben vermenigvuldigd. Zetmeel kan dus zeer goed verteerd worden en nog veel meer.
Alles goed en wel. Maar wat doet het lichaam van de hond met de grote hoeveelheden suiker; suiker is immers niets meer dan een energiedrager? Het komt in het bloed.
Als je weet dat kankercellen tot 19 keer zoveel suiker nodig hebben als normale cellen, moet je wel kritisch worden. Suiker is voedsel voor kankercellen, en ook voor giardia.
Het voortdurend toenemende aantal honden met suikerziekte zou men ook aan het denken moeten zetten, omdat de vele suikers door het hormoon insuline in de cellen moeten worden gepompt, en dit leidt snel tot een overbelasting van de eilandcellen die de insuline produceren. Diabetes is het resultaat.
Het is niet bekend of de genen hiervoor zich ook vermenigvuldigd zouden hebben.
Suikers die de cellen niet nodig hebben voor energie wordt omgezet in vetten. Je ziet dit bij veel honden.
Om de alvleesklier te ontlasten, moeten zetmeel en suiker grotendeels worden vermeden, omdat de hond vooral vetten en slechts een zeer kleine hoeveelheid zetmeel en suiker als energiebronnen nodig heeft. Dit komt overeen met zijn ontwikkeling van maar liefst 50 miljoen jaar.

De angst voor koliek.Een gezond paard is een pure vreugde voor elke paardeneigenaar. Maar zelfs een lichte kwaal bij ons...
15/12/2022

De angst voor koliek.

Een gezond paard is een pure vreugde voor elke paardeneigenaar. Maar zelfs een lichte kwaal bij ons paard doet ons al snel aan koliek denken. Niet zonder reden, want het verloop van koliek kan variëren van milde buikpijn tot een levensbedreigende situatie die een spoedoperatie vereist.

Is er een manier om het te voorkomen?

Koliek is een pijnlijke aandoening in de buik en heeft niet uitsluitend betrekking op het maagdarmkanaal. Hoewel koliek meestal verband houdt met problemen met de maag of de darmen, kunnen ook andere organen de oorzaak zijn. Aandoeningen aan de urinewegen en de geslachtsorganen zijn zeer pijnlijk. Besmettelijke ziekten zoals tetanus en salmonellose kunnen koliek veroorzaken. Zwakte van de bloedsomloop, stress en parasieten, maar ook hoefbevangenheid of problemen met de rug veroorzaken symptomen van koliek.
De alvleesklier en de lever met de kanalen voor de gal zijn de intestinale aanhangsels. Paarden hebben geen galblaas. Paarden zijn continue eters, dus ze eten constant als je ze hun gang laat gaan. De natuur heeft ze zo gemaakt dat ze voortdurend kleine hoeveelheden gal in de darmen afgeven. Als de darmklieren worden overweldigd, kan dit tot ernstige problemen leiden. Paarden moeten ten allen tijde voldoende voedsel en water tot hun beschikking hebben.

Maar wat betekent "voldoende"?

Ook water moet altijd van goede kwaliteit beschikbaar zijn, een paard drinkt tussen 20 en 70 liter water per dag.

Natuurlijk moet je ook zorgvuldig nadenken over voeding en bewegingsmanagement. Tot ongeveer 100 jaar geleden gold de "regel van vijf": een paard krijgt elke dag vijf kilo hooi, vijf kilo haver en vijf kilo stro te eten. Dat past vandaag niet meer, omdat nog maar weinig paarden zwaar werk moeten doen.
Onbeperkt is tegenwoordig steeds meer aan de orde en is in de meeste gevallen ook zinvol. Een evenwichtige mineralisatie is in ieder geval heel belangrijk.

De toevoeging van verschillende kruiden compenseert het gebrek aan soorten in onze weiden en bevordert de darmgezondheid. Kruidenmengsels die rijk zijn aan etherische oliën, remmen ongewenste kiemen zoals schimmels of schadelijke bacteriën. Bittere kruiden stimuleren de afscheiding van spijsverteringssappen door de bittere stoffen en bevorderen een goed functionerende spijsvertering. Hierdoor kan het voer beter worden benut en kan de darmflora vitale B-vitamines en vitamine K produceren, die essentieel zijn voor een goede gezondheid.

Paarden die buikpijn hebben rollen om, kijken naar hun buik, schoppen zichzelf onder de buik, zweten of lijken verkrampt. Ze kunnen ook gaan zitten als een hond om de buik te ontlasten. Bij ernstige koliek gaan paarden op hun rug liggen, wat kan wijzen op een darmverdraaiing. Bij constipatie blijven dieren in een zogenaamde zaagbokpositie of knielen neer.

Als het stappen met het paard niet helpt, is het raadzaam een dierenarts te raadplegen wanneer kolieksymptomen optreden, omdat koliek dramatische gevolgen kan hebben. In ieder geval moet de aanleiding worden gevonden om deze te kunnen tegengaan.

De natuur biedt in deze gevallen een breed scala van remedies zoals anijs, komijn en venkel. Dit zijn traditionele specerijplanten die het maag-darmkanaal kalmeren en winderigheid tegengaan. Deze kruiden werken ook goed bij maagzweren. Het mengsel wordt door paarden gretig gegeten vanwege de aromatische smaak en moet altijd worden overwogen wanneer de darmen in staking zijn. Bij problemen met het spijsverteringskanaal moet dit mengsel worden toegediend.
Zoethoutwortel bevat meer dan 40 verschillende flavonoïden en bevordert de gezondheid van het maag-darmkanaal en de luchtwegen. Zoethoutwortel heeft antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen. Het heeft ook krampstillende en ontstekingsremmende eigenschappen.
Galacturonzuren uit appelpectines binden bacteriën en toxines in de darmen. Ze zijn uitstekend voor ontlastingswater, winderigheid en elk teken van koliek.
Zeoliet bindt ongewenste stoffen zoals toxines, zware metalen en andere verontreinigende stoffen in de darmen en ondersteunt de eliminatie. Het reguleert het zuur-base-evenwicht en de darmflora.

Gezonde paarden zijn gelukkige paarden. Maak jezelf en uw paard gelukkig met een op de soort aangepast, gevarieerd en gezond voeder!

Adresse

An Der Trift 8
Gödenroth
56290

Öffnungszeiten

Montag 08:00 - 17:00
Dienstag 08:00 - 18:00
Mittwoch 08:00 - 18:00
Donnerstag 08:00 - 18:00
Freitag 08:00 - 17:00
Samstag 09:00 - 12:00

Telefon

+496762963620

Benachrichtigungen

Lassen Sie sich von uns eine E-Mail senden und seien Sie der erste der Neuigkeiten und Aktionen von PerNaturam NL erfährt. Ihre E-Mail-Adresse wird nicht für andere Zwecke verwendet und Sie können sich jederzeit abmelden.

Service Kontaktieren

Nachricht an PerNaturam NL senden:

Teilen

Kategorie

Tierhandlungen in der Nähe